Locatarii blocului din sectorul Râșcani care a fost afectat de explozie – pot reveni acasă

Locatarii blocului afectat de explozie din sectorul Râșcani al capitalei pot reveni acasă. 116 din cele 126 de apartamente pot fi locuite deja, iar în 10 apartamente, de la etajele 14-17, care au fost cele mai afectate de deflagrație – au loc lucrări de finisare, care se vor încheia zilele viitoare. Pe parcursul a două luni, Ministerul Economiei și Infrastructurii a monitorizat și coordonat acțiunile de reabilitare a blocului locativ afectat în urma deflagrației.

Reamintim că, în urma deflagrației din seara zilei de 6 octombrie curent, Chiril Gaburici a convocat imediat mai multe ședințe cu reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), Union Fenosa, Termoelectrica și responsabilii de domeniul construcții din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, ICSC „Incercom” și Serviciul de stat pentru verificarea și expertizarea proiectelor și construcțiilor. De asemenea, la indicația Prim-ministrului Republicii Moldova, ministrul Chiril Gaburici a dispus crearea de urgență a Grupului de lucru format din specialiști în domeniu, care au expertizat, monitorizat și coordonat toate acțiunile de reparație a blocului afectat.

„Datorită operativității, profesionalismului, muncii continue și organizării corecte am reușit în doar două luni să restabilim calitativ blocul afectat. În acest caz, foarte dificil, au fost implicați mulți experți, inclusiv 6 echipe tehnice, în frunte cu Mihai Lupașcu, șeful Direcției Urbanism, Construcții și Locuințe din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, reprezentanți AST, Primăria Chișinău, Pretura Râșcani, autorii proiectului, dar și alți responsabili și nu în ultimul rând antreprenorul – compania Exfactor Grup. Ne bucurăm că în ajunul sărbătorilor, locatarii pot reveni în siguranță acasă”, a menționat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

„Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră. Pentru a nu se mai repeta astfel de cazuri este foarte important să nu utilizăm butelii cu gaz în apartamente, iar dacă cunoaștem asemenea cazuri, neapărat trebuie să anunțăm autoritățile responsabile”, a adăugat ministrul.

La moment, Ministerul Economiei și Infrastructurii lucrează la un regulament complex care va prevedea expres utilizarea, alimentarea și importul buteliilor de gaz pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.