„Aici veți vedea imagini care nu sunt difuzate la TV sau pe rețelele de socializare”. Expoziția multimedia „Drumul Războiului” a fost lansată oficial

Expoziția multimedia „Drumul Războiului”, proiect realizat de jurnaliștii moldoveni Andrei Captarenco și Viorica Tataru, a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în prezența a zeci de oameni de cultură, jurnaliști și oficiali.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o dovadă în plus pentru noi toți că trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru astfel de scenarii și pentru a ne apăra țara atunci când este necesar. Cât războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să afecteze viețile oamenilor, munca depusă de Viorica și Andrei distruge minciunile dezinformării ruse, contribuind la o mai bună înțelegere a atrocităților războiului din țara vecină. Vreau să apreciez munca lor, este o lecție de curaj pentru toți oamenii”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.

Zilnic, vizitatorii expoziției vor putea vedea toate materialele adunate de cei doi jurnaliști în zonele de război, acestea fiind prezentate într-un mod inedit, cu ajutorul instalațiilor digitale interactive. Sala muzeului este divizată în câteva zone unde sunt amenajate o expoziție fotografică, mai multe boxe cu imagini video și efecte audio-vizuale și un cub suspendat cu proiecții video în 360 grade. Astfel, a fost creat un spațiu imersiv prin care sunt amplificate realitățile dure surprinse de camerele foto și video în cele mai periculoase zone ale Ucrainei.

„Recunosc că, atunci când vorbeam despre această expoziție, eu nu puteam să-mi imaginez cum va arăta în realitate, dar când am venit aici și am văzut toate elementele, toate instalațiile, sunetele, imaginile, am înțeles că asta este cea mai bună cale de a valorifica ceea ce am făcut noi. Cred că, datorită acestei expoziții, oamenii își vor face anumite concluzii, vor conștientiza care este adevărul și vor vedea realitatea din Ucraina. Aici poți vedea ceea ce nu vei vedea niciodată la TV sau pe rețelele de socializare”, a menționat jurnalista Viorica Tataru, autoare a proiectului „Drumul Războiului”.

„De la idee până la implementarea expoziției multimedia nu ne-a părăsit niciodată sentimentul că este un lucru necesar. Ghidați de această emoție, am încercat să arătăm realitatea dură din Ucraina prin fotografii, sunete, lumini și proiecții video. Am vrut să prezentăm acest proiect în format multimedia, unul nou pentru țara noastră, astfel încât să atragem cât mai mulți vizitatori, de la tineri pînă la oameni în etate. Am muncit mult pentru a putea combina inovația cu un subiect atât de sensibil și sperăm că vizitatorii vor avea parte de o experiență pe care nu o vor uita și vor milita împotriva războaielor”, afirmă Viorel Barbănouă, unul dintre organizatorii expoziției.

Autorii proiectului spun că au efectuat în jur de 15 deplasări în Ucraina și au vizitat aproape toate satele și orașele afectate de război. În tot acest timp, jurnaliștii au adunat sute de fotografii și imagini video cu victimele conflictului sângeros și eroii care luptă pentru a-și apăra țara. Ei afirmă că, prin această expoziție, și-au dorit să prezinte fără filtre evenimentele tragice din țara vecină.

„Am vrut să nu povestim prin cuvinte ceea ce am văzut în Ucraina, dar să arătăm realitatea prin imagini foto și video, să fie credibil. Oamenii știu ce este războiul din filme, din știri, dar nu înțeleg într-adevăr ce înseamnă asta pentru o familie, pentru o societate, și atunci am zis că este foarte important să arătăm oamenilor adevărata față a războiului. După ce vizitezi această expoziție nu mai spui că războiul este departe și nu te vizează pe tine, înțelegi că este într-adevăr un pericol real”, spune jurnalistul Andrei Captarenco, autor al proiectului „Drumul Războiului”.

Iar Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului a menționat:

“Sectorul creativ este un catalizator esențial pentru dezvoltarea culturii. Prin crearea instalațiilor imersive și combinația de medii precum video, efecte sonore și fotografie, permitem vizitatorilor muzeelor să se conecteze emoțional cu subiectul și să înțeleagă mai profund impactul anumitor fenomene.  Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie susține expoziția multimedia „Drumul Războiului” în cadrul Programului #MuzeeleViitorului pentru a explora utilizarea tehnologiilor multimedia în transmiterea mesajelor și a educa publicul asupra realităților dure ale războiului.”

În cadrul expoziției, este proiectat și filmul „Drumul Războiului: Irpin”, care relatează o poveste de dragoste născută într-un adăpost din orașul Irpin, în timp ce localitatea era ocupată de trupele ruse. Acesta va fi rulat zilnic, la orele 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00. Doritorii pot merge la expoziție până în data de 16 iulie, iar autorii recomandă ca aceasta să fie vizitată de persoane cu vârsta mai mare de 18 ani.

Accesul în sală este gratuit, fiind achitat doar biletul de intrare în muzeu în valoare de 10 lei. Expoziția a fost lansată în contextul Anului Culturii Ucrainene în țara noastră, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă și cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.