SUA: Furtună violentă de iarnă târzie „ciclon-bombă”

O furtună violentă de iarnă târzie, denumită „ciclon-bombă”, a măturat miercuri statele americane Nebraska, Iowa, Colorado şi Wyoming (centru), unde viscolul şi inundaţiile au provocat evacuări, închiderea unor drumuri şi pene de curent, transmite stiridinmoldova.md.

O astfel de furtună este denumită de meteorologi ”ciclon bombă”, un uragan de iarnă care se formează când presiunea barometrică scade cu 24 de milibari în 24 de ore.

În Colorado a fost decretată stare de urgenţă şi peste 1.400 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Denver ale cărui piste au fost închise.

Sute de mii de persoane au rămas fără energie electrică din cauza ninsorilor abundente şi a rafalelor puternice de vânt care au înregistrat pe alocuri viteze de până la 100 km/h, a relatat Denver Post.

Acest episod meteorologic care, potrivit prognozelor, va continua timp de câteva zile, „ar putea fi un eveniment foarte violent”, a declarat guvernatorul statului vecin Nebraska, Pete Ricketts, care a menţionat inundaţii şi evacuări în mai multe localităţi.

Garda Naţională a statului fost alertată, autorităţile temându-se, în special, de producerea unor inundaţii-record.

Este vorba despre „un eveniment fără precedent”, a estimat directorul transporturilor din Nebraska, Kyle Schneweis, care a menţionat la rândul său ”viscol, furtuni de zăpadă, inundaţii şi ceaţă densă”.

Şcolile, întreprinderile şi clădirile guvernamentale au fost închise în Wyoming, potrivit cotidianului Wyoming Tribune Eagle, care a fost nevoit, de asemenea, să îşi întrerupă activitatea în sediile locale din cauza vremii nefavorabile, notează AFP.

Conform prognozelor publicate de serviciile de meteorologie, statul Iowa s-ar putea confrunta, de asemenea, cu inundaţii asociate ploilor abundente şi topirii zăpezii, care ar putea dura până în cursul weekend-ului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.