FIFA ar putea da undă verde Cupei Mondiale a cluburilor cu 24 de echipe

Membrii Consiliului Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) se vor pronunţa vineri asupra proiectului Cupei Mondiale a cluburilor lărgită la 24 de echipe, a cărei ediţie „pilot” ar urma să aibă loc în perioada 17 iunie – 4 iulie 2021, tranmsite stiridinmoldova.md.

Acest raport de 17 pagini a fost adresat celor 37 de membri ai Consiliului FIFA, care se va reuni vineri la Miami. El a fost întocmit de un grup de lucru constituit de FIFA ca urmare a opoziţiei manifestate la prima prezentare a proiectului, în martie 2018 la Bogota.

Acest grup de lucru recomandă „organizarea unei ediţii pilot a unei Cupe Mondiale a cluburilor remaniată cu 24 de echipe în 2021 în locul Cupei Confederaţiilor”.

Turneul, organizat odată la patru ani, se va desfăşura pentru prima sa ediţie în perioada 17 iunie-4 iulie 2021.

Conform acestui document, „cinci confederaţii” au susţinut ideea de a supune propunerea unei prime ediţii în 2021 la votul Consiliului de vineri. UEFA, care reproşează FIFA o lipsă de consultare şi de transparenţă, se opune acestui proiect motivând calendarul competiţional supraîncărcat.

Pentru prima ediţie, UEFA, care dorea să aibă 12 echipe calificate, va avea în final opt. America de Sud (CONMEBOL) va avea 6 cluburi calificate, Africa (CAF), Asia (AFC), America de Nord şi Centrală (CONCACAF) vor avea fiecare câte 3, iar Oceania unul.

„Sistemul de calificare va fi la discreţia confederaţiilor”, se mai arată în document.

Competiţia va debuta cu o fază preliminară de opt grupe a câte trei echipe, câştigătoarele urmând să se califice în sferturile de finală.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, susţine de mai multe luni proiectul de reformare a Cupei Mondiale a cluburilor, care se dispută într-o formulă anuală cu şapte participante, şi care va reuni în noul său format 24 de cluburi.

Prima ediţie ar urma să aibă loc în anul 2021, cu un an înaintea Cupei Mondiale din 2022 din Qatar, iar competiţia ar urma să fie organizată o dată la patru ani.

La Miami, preşedintele FIFA ar dori, de asemenea, suprimarea Cupei Confederaţiilor, un turneu internaţional organizat cu un an înaintea Cupei Mondiale de către ţara gazdă, câştigat de Germania în 2017 la ultima ediţie din Rusia.

Conform presei, Infantino ar dori să amâne pentru o dată ulterioară crearea Ligii mondiale a naţiunilor, un fel de mini Cupă Mondială care ar regrupa la fiecare doi ani opt echipe naţionale.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.