Competiția ,,Tekwill Junior Ambassadors” încurajează creativitatea și inovația, pregătindu-i pe tineri pentru provocările viitorului.

Cea mai importantă competiție IT din țară pentru elevi, „Tekwill Junior Ambassadors”, și-a desemnat finaliștii din Cahul, Cantemir, Leova, Taraclia și UTA Găgăuzia. La competiția din regiunea de sud a țării au participat în acest an 99 de elevi și 24 de profesori. Ei au dezvoltat identități vizuale și pagini web pentru afacerile mici din localitate, pentru destinațiile turistice dar și pentru instituțiile publice.

Timp de patru ediții, aproximativ 700 de elevi și 150 de cadre didactice din sudul țării au participat la una din cele 8 categorii ale concursului, clasându-se pe locurile câștigătoare. În prezent există elevi absolvenți ai competiției care deja s-au angajat în câmpul muncii și afirmă că prin intermediul cursurilor ,,Tekwill în Fiecare Școală” și a oportunităților oferite, și-au descoperit pasiunea pentru IT. Babaianu Savelie este elev în clasa a XII-a la Colegiul ,,Iulia Hasdeu” din mun. Cahul și activează în calitate de Web Developer la compania de consultanță în IT – BEND. O altă istorie de succes este Aurica Apareci, care a absolvit liceul și programul ,,Tekwill în Fiecare Școală” și a ales o carieră în IT la Universitatea Tehnică a Moldovei. În cadrul edițiilor precedente elevii s-au clasat printre câștigătorii competiției, iar în acest an, au făcut parte din componența juriului la ambele semifinale.

Echipele participante în acest an au lucrat intens pentru a dezvolta produse digitale cu impact social. Totodată, în cadrul competiției, elevii au rezolvat probleme din viața reală cu care se confruntă în propria comunitate, aplicând cunoștințele și abilitățile tehnice dobândite la cursurile „Tekwill în Fiecare Școală”, disponibile în cadrul celor 391 de instituții de învățământ din Republica Moldova. Aceștia au concurat la categoriile „Proiectare și Dezvoltare Web” și „Design Grafic”.

Andrei Arseni are 17 ani și este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Leova. Tânărul a obținut locul I la Concursul Național de Programarea Algoritmilor în C/C++, iar în urma semifinalelor din cadrul Competiției „Tekwill Junior Ambassadors” s-a clasat pe locul I inclusiv la Categoria „Proiectarea și Dezvoltare Web”:

„Participarea la evenimentele organizate de Tekwill mi-a deschis ochii către lumea fascinantă a tehnologiei. Am învățat că IT-ul nu se rezumă doar la cod și computere, ci reprezintă o poartă către oportunități nelimitate. Concursurile și proiectele m-au motivat să explorez universul digital și să înțeleg cum inovațiile tehnologice pot schimba vieți. Sunt recunoscător pentru această experiență unică, deoarece mi-a demonstrat că orice vis poate deveni realitate atunci când îți urmezi pasiunea și muncești din greu pentru el.”

,,Competiția „Tekwill Junior Ambassadors”, organizată în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, promovează dezvoltarea abilităților tehnologice și creativității elevilor din Republica Moldova, oferindu-le oportunități de învățare și creștere profesională comparabile cu cele din alte țări. Elevii sunt expuși la provocări reale din domeniul tehnologic și social, care îi încurajează să-și aplice cunoștințele și abilitățile practice, să gândească critic și să colaboreze pentru a găsi soluții eficiente”, afirmă Angela Prisăcaru, Consultant Principal, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

„Într-o lume în care tehnologia și inovația sunt forțe motrice ale progresului, investiția în educație devine imperativă. Ambasada Suediei recunoaște că educația este temelia pe care se clădește viitorul unei societăți și susține cu hotărâre eforturile de a încuraja și îmbunătăți învățarea și dezvoltarea continuă a tinerilor. Prin intermediul competiției „Tekwill Junior Ambassadors”, ne angajăm să sprijinim acest proces fundamental de formare a viitoarelor generații de lideri, inovatori și gânditori creativi. Considerăm că este esențial ca elevii din Republica Moldova să aibă acces la o educație de calitate și la resursele necesare pentru a-și dezvolta abilitățile tehnologice și pentru a-și cultiva creativitatea. Astfel, această competiție devine un instrument valoros în promovarea acestor valori și în pregătirea elevilor pentru provocările și oportunitățile unei lumi din ce în ce mai digitale și interconectate.” – Thomas Alveteg, Prim Secretar, Ambasada Suediei

,,Competiția „Tekwill Junior Ambassadors” este o oportunitate unică pentru elevii din Republica Moldova să-și pună în valoare creativitatea și priceperea în domeniul tehnologic. Etapele semifinale au demonstrat încă o dată că tinerii noștri sunt extrem de talentați și capabili să creeze produse digitale inovatoare și de înaltă calitate. Ne bucurăm să vedem cum aceștia depășesc așteptările și își pun toată pasiunea în ceea ce fac. Așteptăm cu nerăbdare marea finală din luna iunie și suntem convinși că va fi un eveniment extraordinar, plin de idei inovatoare și de energie pozitivă”, a declarat Ernest Bîtca, Project Manager ,,Tekwill în Fiecare Școală”

Finaliștii din regiunea de Sud a țării pot fi consultați aici: https://tekwill.online/competition/tekwill-junior-ambassadors

,,Tekwill Junior Ambassadors” a ajuns la a patra ediție și își propune dezvoltarea în rândul elevilor a competențelor digitale, creative, valorificarea ideilor inovative cu impact social pentru comunitate, sporirea interesului pentru disciplinele din domeniul IT, precum și susținerea tinerilor talentați din Republica Moldova. Pe parcursul a trei ediții anterioare, concursul a implicat aproximativ 4000 de elevi și 600 de cadre didactice din întreaga țară. Participanții au contribuit la dezvoltarea de produse inovatoare și cu impact social pentru companiile mici și mijlocii din țară și au influențat pozitiv promovarea destinațiilor turistice locale.

În regiunea de Sud a țării, Competiția „Tekwill Junior Ambassadors” este organizată prin intermediul programului ,,Startup City Cahul” și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Suedia.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.