Mitropolia Moldovei solicită compensații pentru biserici și mănăstiri la gazele naturale

Mitropolia Moldovei solicită compensații pentru biserici și mănăstiri la gazele naturale, după majorarea recentă a tarifului.

„Având în vedere că majoritatea bisericilor din localități și din mănăstiri au sisteme de încălzire cu gaze, la actualul tarif cheltuielile pentru comunitățile bisericești devin foarte mari”, se arată într-un comunicat la Mitropoliei, semnat de Mitropolitul Vladimir. Astfel, se solicită ca bisericilor și mănăstirilor să li se aplice aceleași compensații ca și consumatorilor casnici, ținând cont de faptul că bisericile sunt unități non-profit și aparțin comunităților, după cum se specifică pe pagina Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Se mai argumentează că majoritatea bisericilor din Republica Moldova, „peste 700 – sunt monumente ocrotite de Stat – respectiv constituie patrimoniul național, de aceea instituțiile statului, preocupându-se de cetățeni, ar fi bine să ia în considerare și problema facturilor la gaze ale bisericilor”.

Autoritățile au anunțat, până acum, compensații la gazele naturale și la agentul termic numai pentru consumatorii casnici, nu și pentru agenții economici. Astfel, statul va compensa două treimi din tariful majorat, de peste 11 lei, la gaze pentru primii 50 de metri cubi consumați și în jumătate – pentru următoarea sută de metri cubi. De asemenea, va fi compensat în proporție de două treimi tariful la energia termică pentru prima gigacalorie consumată.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.