Moldovenii care au o activitate de muncă în Italia sau Grecia vor putea beneficia de pensie

Cetăţenii din Republica Moldova, care sunt angajaţi în câmpul muncii sau au desfăşurat o activitate de muncă pe teritoriul Republicii Italiene sau a Republicii Elene vor putea beneficia de pensie din aceste state, la atingerea vârstei de pensionare. În cadrul şedinţei de astăzi, deputaţii au aprobat în două lecturi proiectul de lege privind ratificarea Acordurilor dintre Republica Moldova cu cele două ţări.

Este vorba despre Acordul cu Republica Italiană în domeniul securităţii sociale, semnat la Roma pe 18 iunie 2021 şi Acordul în domeniul securităţii sociale cu Republica Elenă, semnat pe 8 septembrie 2021.

Documentele stabilesc un cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova.

În baza acordurilor menţionate, persoanele îndreptăţite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaş.

Conform prevederilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporţional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestaţiile dobândite în statele în care şi-a desfăşurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.