Miliardarul Elon Musk riscă închisoare după un mesaj pe Twitter

Acțiunile Tesla au scăzut cu 0,3% după ce CEO-ul Elon Musk a avut o nouă dispută cu autoritatea de reglementare a pieței de capital din SUA (SEC) în privința ultimelor sale mesaje pe Twitter, transmite stiridinmoldova.md cu referire la digi24.ro.

Un judecător federal i-a dat un răgaz de două săptămâni lui Elon Musk – până în data de 11 martie – să vină cu o justificare pentru ca instanța să nu îl acuze de sfidarea curții judecătorești. Pedeapsa pentru sfidarea instanței de judecată într-un proces civil poate varia de la o simplă amendă până la închisoare.

Miliardarul Elon Musk a declarat că SEC, instituția care supraveghează respectarea regulilor pe piața de capital, funcționează după un mecanism „stricat”. Comentariu, făcut pe contul oficial de Twitter, vine după ce instituția a apelat, luni, la un judecător pentru a-l trage la răspundere pe Musk pentru sfidarea curții.

Totul a început în luna august 2018, atunci când Musk a scris pe Twitter că va scoate Tesla de pe bursă. Comentariul a stârnit numeroase controverse. Miliardarul a scris că are finanțarea asigurată pentru acest proces, iar lucrurile nu ar fi stat tocmai așa. Și, dacă nu era de ajuns, în presă au apărut și speculații potrivit cărora Musk ar fi fost drogat atunci când a postat mesajul pe Twitter, acuzații pe care le-a negat.

Efectul pe bursă a fost însă imediat, iar acțiunile Tesla au explodat. Aici a intrat pe fir SEC, care a deschis o anchetă. Pentru a nu ajunge în instanțe, Tesla și SEC au ajuns la o înțelegere oficială, recunoscută de curtea de judecată. Musk și compania pe care o conduce au plătit fiecare o amendă de 20 de milioane de dolari, iar miliardarul a fost nevoit să renunțe la funcția de președinte al companiei. A rămas însă CEO și, la sfârșitul anului, a angajat-o pe australianca Robyn Denholm în funcția de președinte. Tot potrivit înțelegerii, mesajele privind Tesla postate de Musk pe Twitter trebuie aprobate în prealabil de echipa de conducere a companiei.

Iar acum SEC îl acuză pe Musk că a publicat, fără aprobare, un nou mesaj privind Tesla pe Twitter, care ar fi influențat acțiunile companiei.

„Tesla a făcut 0 mașini în 2011, însă va produce în jur de 500 de mii în 2019”, a scris acesta în data de 20 februarie pe site-ul de socializare.

Musk se apără și spune că acest comentariu privind volumul de producție a companiei pe care o conduce oglindește declarațiile pe care le-a făcut și la prezentarea rezultatelor pe ultimul trimestru din 2018, atunci când a răspuns întrebărilor analiștilor fiscali.

Musk nu s-a lăsat și a revenit cu alte comentarii pe marginea controversatului subiect.

„Cei de la SEC au uitat să citească transcriptul dialogului de la prezentarea ultimului bilanț Tesla, unde se spune clar între 350 și 500.000 (n.r. de mașini produse în 2019). Cât de rușinos…”, a scris miliardarul pe Twitter. „Ceva este stricat în mecanismul de supraveghere al SEC”.

Elon Musk a revenit și cu un mesaj de lămurire în care a explicat că vorbea despre producția Tesla și nu despre numărul de livrări pe care îl estimează pentru companie în 2019.

Cei de la SEC nu s-au lăsat însă înduplecați și au deschis, luni, o acțiune în instanță, într-o curte federală din New York.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.