De ce floarea-soarelui urmărește razele soarelui?

În fiecare zi, floarea-soarelui urmărește razele soarelui ca un spectator al unui meci de tenis extrem de lent. Deși toate plantele se ghidează după soare, floarea-soarelui este cea care are cea mai complexă rotație, mișcându-se către est dimineața și către vest seara, transmite stiridinmoldova.md.

Dar oamenii de știință nu au știut până acum de ce urmărirea se oprește atunci când ajung la maturitate. Un nou studiu arată că floarea-soarelui are propriul ceas intern legat de ritmul creșterii tulpinii. Într-o serie de experimente, oamenii de știință au legat plantele tinere pentru a le impiedica să se miște și le-au rotit în direcția inversă a soarelui. Rezultatul acestui experiment a fost o creștere cu 10% mai lentă decât a celorlalte plante.

Conform unui studiu publicat în revista Science, printre motivele care ghidează plantele după soare se numără și genele, hormonii și polenizarea. Heliotropismul joacă de asemenea un rol important și se referă la producerea de polen care se datorează unor celule motoare situate în pulvinus. Atunci când soarele acționează asupra acestuia are loc eliberarea ionilor de potasiu, acțiune care determină rotirea florii perpendicular soarelui. La maturitate, flexibilitatea pulvinusului se pierde iar floarea rămâne în poziția ei, cu fața în jos și orientată către răsărit.

Dar oare albinele cum își dau seama în ce direcție ar trebui să se ghideze? Analizele termice au demonstrat că în cazul lor este vorba despre căldură și nu despre lumină.

Dansul dintre soare, flori și albine a început în urma cu milioane de ani în urmă și este frumos să descoperim, în sfârșit, povestea lor!

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.