Un tip de şah din vremea vikingilor, transformat în joc video de un norvegian

Vechiul joc nord-european „Hnefatafl” l-a inspirat pe Kenneth Engelsen să creeze un joc video care va putea fi jucat începând din septembrie pe computere personale dotate cu Windows, Mac sau Linux, transmite stiridinmoldova.md.

Arheologii estimează că acest joc ar data din jurul anului 400, însă originile sale nu sunt cunoscute oficial. Jocul a fost menţionat în diverse documente şi poeme vechi, menţionează Aftenposten.

„Am lucrat multă vreme la acesta, în ‘cutiuţa’ mea. Este minunat să văd că jocul prinde formă”, a declarat Engelsen.

Vechiul joc, ce aminteşte de şahul popular astăzi, a fost reconstruit de oamenii de ştiinţă în anii 1700. ”Reconstrucţia s-a bazat pe obiecte găsite în mormintele vikinge şi pe informaţiile menţionate în legende şi documente oficiale”, a spus Engelsen.

„Nu ştim dacă regulile sunt exact aşa cum erau în vremurile vikingilor, însă aceasta este cea mai apropiată variantă de cea originală. Am urmat ‘regulile Copenhaga’ utilizate, printre altele, la campionatul mondial de Hnefatafl”, a precizat el.

Conform lui Guro Koksvik Lund, director executiv la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo, Hnefatafl era un joc foarte popular în vremea vikingilor, însă rădăcinile sale s-ar întinde până în Epoca Fierului, înainte de anul 400.

Până în prezent, mai multe piese ale jocului, datând din perioada secolelor al XII-lea, al XIII-lea şi al XIV-lea, au fost descoperite în Bergen, în vestul Norvegiei.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.