Serghei Pușcuța va conduce delegația de negociatori din partea Guvernului moldovean pentru semnarea Acordului de creditare cu Federația Rusă

Ministrul finanțelor Serghei Pușcuța va conduce delegația de negociatori din partea Guvernului moldovean pentru semnarea Acordului de creditare cu Federația Rusă în valoare de 200 de milioane de euro.

Negocierea proiectului urmează a fi efectuată în conformitate cu Legea privind tratatele internaționale ale Republicii Moldova. Documentul nu contravine politicii interne și externe promovate de Republica Moldova, iar  mijloacele financiare debursate vor fi utilizate pentru finanțarea necesităților bugetare ale țării.

Argumentele se conțin în Hotărârea cu privire la inițierea negocierilor cu Federația Rusă, ce urmează a fi aprobată vineri de Guvern.

Suma împrumutului se prevede a fi debursată în anul 2020 în două tranșe, fiecare în valoare de 100 de milioane euro. Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2,0% anual. Maturitatea împrumutului constituie 11 ani, iar perioada de grație aproximativ un an.

Amintim că la 17 aprilie 2020, cele două guverne au semnat Acordul de împrumut financiar în valoare de 200 de milioane de euro. La 23 aprilie, Acordul a fost ratificat de Parlamentul de la Chișinău, cu voturile majorității PSRM-PDM.

Contractarea celor 200 de milioane de euro a fost blocată de decizia Curții Constituționale în baza câtorva sesizări depuse de deputații din alianța informală numită ”Sandu-Candu-Plaha-Șor”.

La 24 iunie, la Moscova, președintele moldovean Igor Dodon a discutat personal cu Vladimir Putin despre necesitatea renegocierii contractului de împrumut.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.