Șeful Moldovagaz spune când ar putea avea loc o reducere a tarifelor

Președintele Consiliului de Administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, precizează că, dacă nu se vor majora tarifele la gazele naturale, compania va acumula un deficit semnificativ. Prognozele, care reies din tendințele de pe piața internațională, sunt că prețul de achiziție urmează să scadă. Aceasta nu înseamnă că și tarifele pentru consumatori vor fi micșorate. O eventuală scădere a prețurilor de achiziție va oferi companiei o flexibilitate și o marjă de manevră mai mare pentru achitarea plăților față de compania rusească „Gazprom”. O eventuală micșorare a tarifelor pentru consumatori poate fi solicitată doar după ce vor fi recuperate toate devierile financiare negative, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Vadim Ceban a declarat că, în luna ianuarie 2022, prețul efectiv de achiziție a gazelor naturale depășește cu 21,3% tariful final aprobat pentru consumatorii casnici. Devierile tarifare totale depășesc 2,6 miliarde de lei.

Costul prognozat de procurare a gazelor naturale în primul trimestrul al anului curent, de la „Gazprom”, este de 333,47 milioane de dolari. Iar costul inclus în tariful aprobat este de 218,2 milioane de dolari. Dacă tariful ar rămâne neschimbat, compania va avea un deficit de 115 ,27 milioane de dolari.

Dacă prețul de procurare a gazelor va scădea pe parcursul anului, nu înseamnă că vor putea fi corectate imediat tarifele. „Nu am introdus (în tarif, n.r.) prețul care este pentru luna ianuarie. Dacă am fi introdus peste 670 de dolari, evident era să fie tariful mai mare. Am mers și aici în întâmpinarea consumatorilor și am aplicat un tarif mediu”, a explicat președintele CA „Moldovagaz”,

Conducerea companiei menționează că în decembrie a avut o rată de colectare de la consumatori destul de înaltă și speră ca ea să nu scadă în ianuarie. Reprezentanții „Moldovagaz” mai precizează că nu le poate oferi oamenilor posibilitatea să-și plătească facturile eșalonat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.