Sandu și Năstase continuă să facă politica frustrării, nu politică pentru cetățeni! Experții constituționali explică minciuna din spatele legilor propuse de cei doi

Pachetul de legi și acte legislative anunțat astăzi de Blocul „ACUM” nu va putea fi dezbătut până la alegerea organelor de conducere ale Parlamentului. Declarația a fost făcută de fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, pentru Ziarul Național, după ce liderii blocului „ACUM” au îndemnat deputații să voteze chiar din primele ședințe ale Parlamentului pachetul de legi care prevede demiterea conducerii mai multor instituții de stat, transmite stiridinmoldova.md cu referire la moldova24.info.

Potrivit lui Osmochescu, orice inițiativă trebuie să treacă prin anumite proceduri pentru a ajunge lege, iar pentru acesta trebuie să fie alese organele de conducere ale Parlamentului.

„Mai întâi, este înregistrată inițiativa legislativă, care urmează să ajungă în comisia de specialitate pentru a fi avizată. Dar cum să fie avizată dacă nu sunt alese organele de conducere ale Parlamentului? Deci, mai întâi se formează fracțiunile, se alege spicherul și vicepreședinții Parlamentului. De asemenea, urmează să fie aleși președinții de comisii. Doar după aceasta poate fi înregistrată o inițiativă legislativă. După ce această inițiativă trece prin comisii, iar în unele cazuri trebuie și avizul unor instituții ale statului, atunci poate ajunge să fie supusă votului. Orice diletant știe asta”, a menționat constituționalistul.

Și editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, spune că o lege, ca să fie adoptată, trebuie să treacă un set de proceduri.

„Înainte ca să înceapă a funcționa, Parlamentul trebuie să aleagă organele de conducere. Articolul 7 din regulamentul Parlamentului spune: După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. Fără o majoritate nu poate fi ales președintele Parlamentului. Legile adoptate trebuie semnate de președintele Parlamentului. Dacă nu există semnătura, nu există legea respectivă. El trebuie să o trimită la promulgare”, a subliniat Negru.

Sursa citată a mai adăugat că în cazul în care reprezentanții „ACUM” nu vor aștepta până se vor forma comisiile permanente, care trebuie să examineze și să avizeze proiectele de lege, înseamnă că vom avea show.

„În cazul în care proiectele propuse vor necesita cheltuieli financiare, atunci va fi nevoie și de avizul Guvernului, al Ministerului Finanțelor, în special. Prin urmare, „ACUM” va trebui să vină cu propunerile lor după formarea Guvernului. Dar dacă nu vor dispune de 51 de deputați, spectacolul se va încheia repede”, a conchis editorialistul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.