Petru Burduja a venit astăzi cu un îndemn către șeful statului, Maia Sandu

Economia națională, mediul de afaceri și cetățenii vor avea de suferit dacă Republica Moldova se va alinia listei țărilor care au aplicat sancțiuni Republicii Belarus. Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PSRM, Petru Burduja, a venit astăzi cu un îndemn către șeful statului, Maia Sandu, să nu admită implicarea țării noastre în acest joc geopolitic internațional.

Deputatul a declarat că îngrijorarea vine după ce o bancă comercială din Moldova și-a informat deja clienții săi că, în baza deciziei Biroului Trezoreriei SUA care și-a modificat politica cu privire la 9 companii sancționate din Belarus, din 03 iunie, există riscul ca plățile să fie blocate şi ulterior stopate, fără restituirea banilor către plătitori.

Parlamentarul a declarat că Moldova și Belarus au stabilit un bogat parteneriat economic. Belarus se situează pe locul 9 între țările partenere cu care Republica Moldova desfășoară activitatea de export. Anual, volumul comerțului exterior dintre cele două țări înregistrează între 180 de milioane și 215 milioane de dolari. Moldova exportă în Belarus vinuri și struguri proaspeți, alcool etilic, porumb, legume preparate și conservate, sucuri din fructe, caise, cireșe, vișine, piersici, medicamente, mobilier. Din Belarus importăm lemn despicat, uleiuri de petrol, tehnică agricolă, plăci de ceramică, etc. Totodată, Primăria Chișinău în parteneriat cu colegii din Belarus a deschis un punct de asamblare a troleibuzelor. De asemenea, administrația Capitalei a semnat un acord cu un producător de la Minsk care va furniza 100 de autobuze pentru chișinăuieni.

”Venim cu un apel către președintele Maia Sandu și curatorii acesteia să întreprindă acțiuni maxime de a nu permite ca Republica Moldova să fie atrasă în acest scandal internațional. Această intervenție ar salva producătorii agricoli din Moldova, care primesc tehnică, care exportă producție în Belarus. În cazul în care nu se va alinia cetățenilor, dar jucătorilor mari geopolitici, va avea de pierdut fiecare cetățean”, a declarat Burduja.

Parlamentarul a adresat un apel și BNM ca să vină cu o clarificare a situației în contextul publicării informației de către banca comercială din Moldova și să ofere explicație ce se va întâmpla după 03 iunie cu transferurile internaționale efectuate de companiile moldovenești către cele nouă întreprinderi din Belarus.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.