Peste 200 de desene ale lui Leonardo da Vinci, expuse la Palatul Buckingham

Amprenta degetului mare al lui Leonardo da Vinci şi schiţe pregătitoare pentru unele dintre cele mai faimoase lucrări ale marelui artist renascentist vor fi expuse public la Palatul Buckingham, considerată a fi cea mai mare expoziţie dedicată artistului italian din ultimii 65 de ani, transmite stiridinmoldova.md.

Pentru a marca 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, născut în Italia şi decedat în Franţa, expoziţia „Leonardo da Vinci: A Life in Drawing”, care se deschide vineri la Galeria Reginei, prezintă peste 200 de desene ale artistului renascentist, aparţinând colecţiei de artă a Casei Regale Britanice.

Desenele lui Leonardo da Vinci, obţinute în timpul domniei regelui Carol al II-lea al Angliei, au fost păstrate împreună într-o colecţie de la moartea artistului italian, la 2 mai 1519, în Franţa.

Printre lucrările expuse se numără şi singurele două portrete realizate în timpul vieţii lui Da Vinci, dintre care unul nu a mai fost expus public până acum.

În cadrul expoziţiei de la Palatul Buckingham vor putea fi admirate de asemenea schiţe pregătitoare pentru operele sale „Cina cea de Taină” şi „Salvator Mundi” – un portret al lui Hristos care a devenit, în 2017, cea mai scumpă pictură vândută la licitaţie, cu suma record de 450 milioane dolari.

Printre exponate se numără şi „Studii ale mâinilor lui Leonardo pentru Adorarea magilor”, ce pare desenată pe o pânză albă, dar care, sub lumina ultravioletă, dezvăluie alte desene “dispărute” ale marelui artist.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.