„Otrăvirea” lui Sandu și Năstase, nu indică valori speciale, valorile puțin crescute pot fi date și de consumul de pește, confirmat de un doctor

Rezultatele analizelor de sânge prezentate de Maia Sandu și Andrei Năstase presei ca probe că ar fi otrăviți cu mercur nu prezintă valori care să indice o intoxicație cu acest metal greu. Portalul Newsmaker a publicat analizele făcute de Sandu în ianuarie 2018 și de Năstase în septembre 2017 și decembrie 2018 indică o concentrație de mercur de 2,7 micrograme la un decalitru la liderul PAS și 8,7 micrograme la Andrei Năstase, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

Nicolae Gurschi, specialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău a comentat pentru Ziarul Național aceste cifre. Potrivit specialistului, în majoritatea statelor este considerată intoxicație cu mercur cea care atestă de la 10 micrograme pe decalitru în sângele unei persoane. În același timp, în SUA acest prag pornește de la 7 micrograme, dar sunt și state care stabilesc norma și de la 20.

„Mai sus de 10 micrograme s-ar putea să se dezvolte efectele toxice în organism. Odată intrat în organism, mercurul nu se elimină definitiv niciodată. Dar, în cantități mici, el nu se implică în procesul metabolic”, ne-a spus Gurschi.

Respectiv, în cazul Maiei Sandu, concentrația de mercur este puțin depășită și foarte aproape de valoarea de referință de 2 micrograme. În cazul lui Andrei Năstase, specialistul spune că indicele sporit de metal greu poate fi explicat prin consumul de pește. „Da, poate să fie și de la consumul de pește. Depinde ce pește și dacă mănâncă în fiecare zi”.

Trebuie să menționăm că liderul PPDA a fost văzut de mai multe ori la un restaurant cu specialitatea fructe de mare, amplasat pe strada Veronica Micle din Chișinău.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.