IDIS Viitorul: Creșterea veniturilor populației este una din explicațiile evoluției pozitive a pieței imobiliare din ultima perioadă

Creșterea veniturilor populației este una din explicațiile evoluției pozitive a pieței imobiliare din ultima perioadă. De această părere este economistul Veaceslav Ioniţă, într-o analiză publicată pe site-ul IDIS Viitorul.

“Să nu uităm că apartamentele se tranzacționează în Euro, din acest motiv veniturile populației trebuie examinate și recalculate în Euro. După cum am anticipat încă din primăvară, datorită creșterii salariilor în lei și aprecieri Leului moldovenesc față de Euro, salariul mediu recalculat în Euro în acest an va constitui în jur de 320 Euro/Lună”, se conţine în analiza expertului IDIS.

Veaceslav Ioniţă mai spune că efortul financiar depus de o familie, pentru procurarea unui apartament este de aproape patru ori mai mic în prezent decât acum 10-15 ani.

“Doar aprecierea valutei naționale din ultimii doi ani de zile a făcut apartamentele mai ieftine cu peste 10%. Drept consecință efortul financiar depus de o familie pentru procurarea unui apartament, este mult mai mic decât acum 10 ani. Astfel, pentru procurarea unui apartament de 70 m2 acum 12 ani era nevoie de 36 salarii medii anuale, iar anul acesta indicatorul s-a redus de 3,8 ori până la 9,5 salarii medii anuale. Altfel spus efortul financiar depus de o familie este de aproape patru ori mai mic în prezent decât acum 10-15 ani”, mai scrie Veacesla Ioniţă. Concluzia expertului este că majorarea veniturilor populației, alături de creditele ipotecare accesibile și prețurile stabile au înviorat piața imobiliară.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.