E-deșeurile, deosebit de periculoase pentru mediu și sănătate

Din această necesitate a fost conceput proiectul „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, desfășurat de Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, cu suportul Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu, implementat de PNUD, transmite stiridinmoldova.md.

Astfel, în Chișinău au fost instalate până acum 80 de puncte de colectare a e-deșeurilor. Oamenii pot arunca acolo telefoane mobile, baterii, fiere de călcat, uscătoare de păr, prăjitoare de pâine, tablete, laptop-uri, cabluri ș.a.

Andrei Țurcan, locuitor al capitalei, a găsit soluția ideală pentru a scăpa de e-deșeuri, prin a le colecta separat și plasa ulterior în unul din tomberoanele specializate pentru colectarea acestor deșeuri: „Am ales pentru mine această opțiune, pentru că pe parcursul anilor în casele noastre se adună multe lucruri inutile (…). Recomand tuturor să folosească această metodă, pentru că tot ce nimerește aici este apoi reutilizat”.

Doar în cinci luni, în perioada aprilie-august 2019, cu sprijinul proiectului au fost colectate peste 3,5 tone de e-deșeuri de tipuri variate

Deşeurile aruncate în tomberoanele specializate sunt colectate de trei companii autorizate pentru reciclarea echipamentelor electrocasnice și electronice.

Pe parcursul anului 2018, de către „MoldRec”, au fost colectate 297.937 tone de e-deșeuri, din care o cantitate de 97.437 tone au fost exportate în România pentru reciclare. Astfel, gestionarea eficientă a e-deșeurilor este o obligație legală și o responsabilitate față de oameni.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.