Document // Comisia de la Veneția nu este împuternicită să revadă deciziile Curților Constituționale naționale și nu le comentează

Comisia de la Veneția nu este împuternicită să revadă deciziile Curților Constituționale naționale și nu le comentează. Constatarea se conține în raportul privind situația din Ucraina, din 2010, care în acea perioadă se confrunta cu o gravă criză constituțională, transmite stiridinmoldova.md cu referire la timpul.md.

”Nu este misiunea Comisiei de la Veneția să revadă deciziile curților constituționale naționale, care sunt instituțiile cu autoritate pentru a oferi interpretarea finală a Constituției. Ca urmare, Comisia se abține să ia vreo poziție referitor dacă decizia Curții Constituționale este sau nu legală”, se arată în Opinia nr.599/2010, din 20 decembrie 2010.

Opinia instituției europene a fost solicitată după ce Curtea Constituțională de la Kiev a decis, pe 30 septembrie 2010, revenirea la prevederile constituționale din 1996, care stabileau că mandatul unui deputat este de 4 ani, comparativ cu 5 ani, în versiunea Constituției din 2004.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.