Carnavalul de la Rio de Janeiro – Paietele biodegradabile, 2019

Carnavalul de la Rio de Janeiro poate fi cu greu imaginat fără celebrele sale paiete, însă tot mai mulţi brazilieni încep să folosească pentru costumele lor o serie de produse biodegradabile, pentru ca microparticulele din plastic să nu mai ajungă în oceanul planetar, transmite stiridinmoldova.md cu referire la agerpres.ro.

Aceste microparticule care strălucesc în numeroase culori pe chipurile şi trupurile participanţilor la carnavalul brazilian sunt foarte poluante şi reprezintă o veritabilă ameninţare pentru fauna marină: după ce sunt spălate de pe trup, ele ajung în sistemul de canalizare şi, apoi, în ocean.

„Voi folosi întotdeauna multe paiete, consider că e ceva genial. Însă atunci când am descoperit că ele sunt făcute din plastic şi aluminiu, mi-am spus că ar trebui să facem ceva pentru a schimba acest lucru”, a declarat pentru AFP Frances Sansao, în vârstă de 29 de ani, care se pregăteşte pentru ediţia din acest an a celebrului carnaval brazilian, ce va debuta vineri.

Frances Sansao, arhitectă, a lansat în urmă cu doi ani marca Pura Bioglitter şi este considerată o pionieră pe piaţa paietelor ecologice din Brazilia. Întrucât importul de produse de acest tip provenind din Marea Britanie şi Statele Unite era prea scump pentru a reprezenta un model viabil, Frances Sansao a decis să le fabrice ea însăşi.

Inspirându-se din reţete ale gastronomiei vegane, ea a testat mai multe formule, înainte de a o obţine pe cea mai bună, bazată pe alge şi pietre de mică.

„Aceste paiete sunt mai uşoare şi nu sunt nocive. În schimb, ele fac bine pielii şi nu au niciun impact asupra vieţii marine”, a adăugat creatoarea lor. După doar trei zile, „paietele se descompun şi revin la starea lor naturală, alge şi pietre, iar asta nu reprezintă o problemă atunci când ajung în mare”.

Mai scumpe şi mai puţin strălucitoare

Spre deosebire de paietele industriale, cele ecologice au forme neregulate şi un aspect metalizat, întrucât mica străluceşte mai puţin decât aluminiul.

„Oamenii angajaţi în conservarea mediului vor înţelege că nu ele nu reprezintă exact acelaşi lucru (cu paietele pe bază de plastic), ci o alternativă ecologică”, a recunoscut Frances Sansao.

Una dintre clientele ei, Denise Davidson, maestru bucătar într-un restaurant, s-a declarat cucerită de noul produs: “Sunt cu adevărat mai bune decât paietele industriale. Trăim într-o epocă în care suntem mai atenţi cu natura, cred că mulţi oameni încep să utilizeze produse biodegradabile”.

Pentru fabricarea paietelor sale, Frances Sansao adaugă apă într-o pudră de alge şi încălzeşte lichidul până la punctul de fierbere într-o caserolă, până obţine astfel o consistenţă păstoasă.

Adaugă pudra de mică, coloranţi, apoi întinde amestecul şi îl lasă să se usuce. Acesta capătă după aceea aspectul unei mari foi de hârtie, fiind sfărâmat în fragmente mici cu ajutorul unui mixer.

Paietele sunt apoi stocate în mici flacoane şi vândute cu 10 reali pentru fiecare gram (aproximativ 2,30 euro). Versiunea industrială pe bază de plastic poate să coste de 10 ori mai puţin, mai ales dacă paietele sunt vândute în cantităţi mari, în cutii de până la 50 de grame.

Conştientizare

Alături de cei doi asociaţi şi cei doi angajaţi ai ei, Frances Sansao reuşeşte să producă 800 de grame de paiete biodegradabile în fiecare zi. Mica ei companie prevede să producă 50 de kilograme până la sfârşitul carnavalului, care se va încheia în acest an pe 6 martie.

„Când am înfiinţat Pura Bioglitter în 2017, oamenii îmi spuneau că preocupările mele faţă de mediu erau exagerate, că era vorba doar despre nişte paiete. Însă de atunci s-a produs o conştientizare a faptului că nu mai este posibil să continuăm să poluăm planeta cu atât de mult plastic”, a declarat ea.

Deşi cererea nu încetează să crească, Frances nu crede că va fi posibil să fabrice paiete biodegradabile pe scală industrială şi cu preţuri competitive.

De aceea, ea sfătuieşte persoanele care continuă să utilizeze paiete pe bază de plastic să le îndepărteze de pe trupurile lor şi să le arunce la pubelă înainte de a face duş, pentru a evita ca acele particule să ajungă în mări şi oceane.

Însă cei care preferă versiunea ecologică vor putea să participe la marea petrecere a carnavalului brazilian având conştiinţa împăcată, a adăugat ea.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.