Candu: Dodon ar putea fi demis pentru sfidarea Constituţiei

Preşedintele ţării, Igor Dodon, ar putea fi demis pentru încălcarea constantă a Constituției. Declarația a fost făcută de şeful legislativului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii Replica.

Președintele Parlamentului afirmă că Dodon a sfidat Legea Supremă, când a respins, de cinci ori, legile adoptate de Parlament. Printre proiectele nepromulgate de preşedinte se numără noul cod al audiovizualului și iniţiativa privind reforma trupelor de carabinieri. Şeful statului a declarat aceste legi neconstituţionale. Andrian Candu susţine însă că această sarcină îi revine Înaltei Curţi, iar preşedintele nu poate fi garant al Constituţiei.

„Noi am mers permanent fără a intra în confruntare deschisă legată de demisie. Eu vorbesc despre faptul că la ora actuală președintele țării încalcă Constituția a cincea oară, deoarece a expirat termenul acela de două săptămâni în care dumnealui trebuia să-și pună semnătura la unele legi pe care noi le considerăm importante, fiindcă așa a considerat Parlamentul să le voteze a doua oară și să le trimită la promulgarea președintelui”, a spus președintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Dacă Curtea Constituțională reușește să medieze acest diferend, aceste relații conflictuale având ca reper interesul public, pentru că dacă ar fi existat procedura dură de impeachment, ea ar fi costat resursele tuturor instituțiilor, ar fi creat defocusarea atenției publice asupra altor fenomene în societate și ar fi pierdut din agenda sa prioritară interesele cetățenilor”, a afirmat directorul CReDO, Sergiu Ostaf.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.