Analistul politic: Descinderile la Chişinău a Oficialilor străini, sunt menite să medieze formarea unei coaliţii PDM-PSRM în Parlamentul de la Chişinău

Descinderile la Chişinău ale comisarului european Johannes Hahn, a vicepremierului rus Dmitri Kozak și a directorului Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden, sunt menite să medieze formarea unei coaliţii PDM-PSRM în Parlamentul de la Chişinău. De această părere este analistul politic occidental Vladimir Socor, într-un interviu pentru Europa Liberă, transmite stiridinmoldova.md cu referire la timpul.md.

„Probabil că se pune la cale o mediere a formării unei noi coaliții guvernamentale la Chișinău cu ajutorul reprezentanților a trei mari puteri – Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite. Probabil că aceste trei mari puteri s-au pus de acord, cel puțin în linii generale, asupra configurației unei guvernări de coaliție la Chișinău. După câte se pare, această guvernare ar fi compusă din Partidul Democrat, condus de dl Plahotniuc, și Partidul Socialiștilor, condus neoficial de Igor Dodon. După părerea mea, o asemenea formulă ar fi, cum s-ar exprima dl Igor Dodon, logică”, susţine Vladimir socor.

În opinia sa, cei trei emisari s-au pus de acord înaintea vizitei la Chişinău.

„Interesant de văzut dacă se vor întâlni și între ei sau dacă vor avea întâlniri separate cu politicienii din Chișinău, dar cu siguranță că cei trei emisari s-au pus de acord dinainte. Asta e fără îndoială. Indiferent dacă se vor întâlni între ei la Chișinău sau dacă vor avea întâlniri separate cu politicienii moldoveni, e clar că cei trei emisari din străinătate s-au înțeles între ei dinainte”, a mai spus Socor.

Analistul politic american consideră că marile puteri doresc linişte în această regiune a Europei.

„Scopul vizitei acestor emisari este anume de a încuraja cele două partide – Socialist și Democrat – să formeze o coaliție cu scopul de a evita alegerile anticipate. Marile puteri doresc liniște, nu doresc să obțină avantaje geopolitice în Republica Moldova – Moldova nu oferă niciun avantaj geopolitic nimănui –, nu doresc să obțină nimic altceva decât liniște”, conchide Socor.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.