Aeroportul Internațional Chișinău a devenit un motiv serios de luptă între putere și opoziție

Maia Sandu susține moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu pentru a proteja afacerea oligarhilor – Aeroportul Internațional Chișinău. Această coincidență doar întărește acuzația anterioară la adresa Maiei Sandu și a PAS că s-ar opune întoarcerii Aeroportului Internațional Chișinău și apără păstrarea lui în buzunarul lui Plahotniuc-Șor. O face în schimbul susținerii, inclusiv financiare și mediatice, a lui Plahotniuc și Șor pentru Maia Sandu la alegerile prezidențiale din toamnă, informează Politics.MD.

Mai bine de două luni Maia Sandu a spus că nu vrea să voteze „împreună cu bandiții” un nou guvern, precizând că nu vede nicidecum un vot comun al PAS deputații lui Andrian Candu și cei din Partidul Șor. Ce a făcut-o să se răzgândească? Argumentele lui Plahotniuc că va avea toată susținerea pentru alegerile prezidențiale. Ce înseamnă această susținere? Bani. Mulți bani. Suportul a 7-8 televiziuni și 4-5 posturi de radio din holding, dar și o mulțime de portaluri web. De ce s-a insistat anume acum să fie depusă moțiunea de cenzură? Ca să-și apere sutele de milioane de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Să le luăm pe rând. Săptămâna trecută președintele Igor Dodon a anunțat că Agenția pentru Proprietate Publică a cerut rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Premierul Ion Chicu a explicat, ulterior, că motivul cererii de reziliere a contractului de cesionare este nerespectarea condițiilor contractuale de către compania ce a preluat în gestiune acest bun al statului. Până acum nu s-au investit încă 180 de milioane de lei, așa cum s-a obligat să o facă acea companie, care, formal, ar fi deținută de oligarhul Ilan Șor dar, de facto, cum s-a mai scris anterior în presă, de Vlad Plahotniuc.

Imediat după anunțul de reziliere a contractului pentru întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului, fost ministra a Justiției din Guvernul Sandu, Olesea Stamate, vicepreședinte al PAS, a criticat dur această intenție, luând public apărare companiei lui Șor care gestionează Aeroportul. Anul trecut, aceeași Olesea Stamate, în calitate de ministru al Justiției, a pregătit adresarea în judecată în cazul concesionării ilegale a Aeroportului Internațional Chișinău, cerere care, așa cum au stabilit magistrații de la judecătorie, a fost scrisă greșit și urma să fie respinsă. A fost atunci o simplă scăpare din lipsă de profesionalism ori un joc subtil în favoarea oligarhilor din spatele Aeroportului?

Depănăm timpul un pic în urmă și ne amintim despre întâlnirea secretă a Maiei Sandu, în calitate de prim-ministru, cu Nathaniel Rothschild, care atunci era beneficiarul final al concesionării. Tot în acea perioadă, ministrul Economiei din Guvernul Sandu Vadim Brânzan a declarat că nu trebuie de grăbit cu decizia de reziliere a contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău.

În această primăvară, deputații Maiei Sandu s-au opus deciziei ca jumătate din taxa aeroportuară de 9 euro de la fiecare pasager să meargă în bugetul statului. Împreună cu deputații de la Pro Moldova, cei de la PAS au reușit „să apere” cei 9 euro de la fiecare pasager, astfel că acești bani să rămână în buzunarul oligarhilor din spatele Aeroportului.

Deci, Aeroportul Internațional Chișinău a devenit un motiv serios de luptă între putere și opoziție. Guvernarea, inclusiv președintele țării Igor Dodon insistă ca Aeroportul să fie întors statului, iar opoziția, numită de socialiști Alianța Sandu-Candu-Plaha-Șor, au drept scop să păstreze acest bun de sute de milioane în buzunarul concesionarului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.