Vlad Plahotniuc: este un rezultat important că am avut primele alegeri în care a fost pe primul plan tema socială, nu cea geopolitică

Scrutinul din 24 februarie este primul în care pe primul loc a fost pusă agenda socială și nu temele geopolitice. O spune liderul PDM, Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru deschide.md. Iar experiența din campanie arată că subiectele geopolitice sunt artificiale, fapt confirmat de dispariția partidelor extremiste care le-au promovat, transmite stiridinmoldova.md cu referire la hotnews.md.

„Cred că cel mai important rezultat al acestor alegeri este un început al reconcilierii geopolitice, sunt primele alegeri în care pe primul loc a fost agenda socială a oamenilor și nu temele geopolitice. Am fost la sute de întâlniri electorale, oamenii nu ne întrebau dacă suntem pro-europeni, pro-români, pro-americani, pro-ruși, ei ne întrebau ce o să facem pentru Moldova”, a explicat Plahotniuc.

Liderul democrat mai spune că, în realitate, cetățenii noștri au fost tot timpul așa, însă unele partide i-au dezbinat, ca să poată câștiga în felul acesta anumite segmente de electorat.

„Am avut tot timpul în alegeri partide pro-europene, pro-ruse, unioniste, dar niciodată un partid pentru Moldova. PDM a încercat însă să spargă acest mit geopolitic fals și să unească oamenii în jurul unui proiect pentru Moldova. Această dispariție a temei geopolitice din alegeri se vede și în rezultatele unor partide de extremă, care nu au mai intrat în Parlament. Dar câștigul este altul, faptul că aceste alegeri au demonstrat că oamenii nu mai sunt vulnerabili la tematica geopolitică”, afirmă președintele PDM.

Plahotniuc a mai spus că mulți analiști și politicieni preferă să nu vadă această realitate pozitivă, pentru că ar însemna să confirme că strategia PDM în aceasta privință a avut succes, să confirme beneficiile sistemului mixt de vot pentru cetățeni, să confirme că sistemul mixt a dat acces unui număr foarte mare de oameni noi în Parlament, ceea ce reprezintă o primă reformă reală a Legislativului.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.