Posibila încetare a livrărilor gazelor după 1 octombrie din cauza nerespectării termenelor pentru auditul Moldovagaz este doar un motiv formal. O spune președinta Maia Sandu invitată în cadrul emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.
„Faptul că nu se va efectua auditul nu poate fi un motiv. 1 octombrie nu este o dată în protocol care ar putea fi asociată cu faptul că acum nu există aceste acorduri de restructurare a datoriilor”, a declarat președinta.
Potrivit Maiei Sandu, de la 1 octombrie, Republica Moldova ar trebui să treacă la o altă formulă de calcul a prețului conform actualului contract cu Gazprom, iar prețul la gaz va deveni „mult mai mic”.
„Putem cumpăra atât prin Ucraina, cât și prin sudul Moldovei, nu avem probleme tehnice. Facem totul astfel încât să nu fie necesar să cumpărăm volume mari, dar totul depinde de preț. Și vedem că astăzi, prețul de pe piață este unul, mâine altul. Toate acestea se întâmplă din cauza războiului din Ucraina și din cauza războiului gazelor”, a spus Maia Sandu.
În cadrul aceleași emisiuni politologul Ian Lisnevschi a menționat că tehnic vorbind, Republica Moldova nu este pregătită moral și social să economisească resurse energetice.
„Începând din 2021, când se știa că prețul la gaz va crește, autoritățile nu au întreprins nimic pentru a economisi căldură și energie electrică. Respectiv nici poporul nu va face asta. Dacă ar fi ca locuitorii R.Moldova să facă mai puțin cald în casă, statistica arată că dacă la 19 grade oamenii trăiesc confortabil, atunci cu fiecare grad mai jos crește rata mortalității în rândul oamenilor în etate și a celor bolnavi. Deci, economisim căldură dar pierdem în altă parte”.
Expertul politic mai spune că Guvernarea ar trebui să fie gata pentru orice scenariu, pentru că nu vorbim doar de un conflict armat pe teritoriul Ucrainei, ci de un unul economic, un război al gazelor.
„Din acest motiv fiecare țară va folosi toate resursele pentru a supravețui. Și toate cercetările sociologice arată că majoritatea cetățenilor sunt pentru Uniunea Europeană, dar mai este un procent care optează pentru Uniunea Euro-Asiatică. De aceea, Federația Rusă își va folosi această resursă de a arăta cât de buni îs, oferind gaz. Pentru că asta înseamnă geopolitică”.
Totuși, Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz iarna, deoarece există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne „problema prețurilor”.
0 Comment