Unionismul nu se poate identifica cu proiectul politic al Maiei Sandu, spune Dan Dungaciu

Exponenții curentului unionist sunt principalii perdanți ai alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Analistul politic Dan Dungaciu se întreabă, într-un editorial publicat de Adevărul, cum va funcționa în continuare relația dintre unioniști și Maia Sandu.

“Unioniştii sunt perdanţii principali ai acestor alegeri, cel puţin la nivelul proiectului politic distinct. Altminteri, ca pro-europeni, au câştigat. Doar că ei nu sunt doar atât, dacă vor să fie ceva. „Moldovenismul europenist” al Maia Sandu nu este anti-românesc, dar nici nu poate fi foarte pro-românesc; nu se află în contradicţie/opoziţie cu unionismul basarabenilor dar nici nu se suprapune cu el. Suportul liderilor unionişti pentru Maia Sandu a fost explicit şi de înţeles. Dar de aici înainte e de urmărit cum va funcţiona această relaţie”, scrie Dungaciu.

În opinia analistului citat, în perspectiva unor alegeri parlamentare anticipate unionismul nu se poate identifica cu proiectul politic al Maiei Sandu fără riscul anihilării lui politice.

“Sigur, sunt şi ei (pe) acolo, pro-europeni, dar unioniştii nu trebuie să fie indistincţi. Căci dacă nu îşi mai asumă nicio diferenţă, de ce i-ar mai vota cineva? Mai bine o votează direct pe Maia Sandu. În politică, nimeni nu votează copia când are la îndemână originalul”, conchide Dan Dungaciu.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.