Un proiect educațional din Republica Moldova s-a clasat în TOP 3 promotori digitali la nivel mondial!

Programul „Tekwill în Fiecare Școală”, implementat în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova, a fost distins cu o mențiune onorabilă în cadrul Galei de premiere „Future of Government” la categoria „Digital Advocates of the Year”. Acest fapt, a plasat programul în lista celor trei proiecte apreciate la nivel mondial, într-o competiție acerbă în care au concurat 118 proiecte din întreaga lume.

Detalii: https://futureofgovernment.com/en#shortlist

Mențiunea „Digital Advocates of the Year” atestă angajamentul Programului în transformarea digitală a educației din Republica Moldova prin dezvoltarea de conținut digital interactiv, dar și dotarea școlilor cu spații moderne și dispozitive tehnice de ultimă generație.

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” are scopul de a oferi elevilor din Republica Moldova oportunități semnificative de dezvoltare și valorificare a potențialului lor. Din 2020 până în prezent, 78 600 de elevi din întreaga țară au urmat cursurile opționale, disponibile în cele patru module de studii: inteligență artificială, dezvoltare software, industria creativă, leadership antreprenorial. Cursurile sunt disponibile pe o platformă de eLearning, au un conținut interactiv și pot fi studiate individual sau ghidate de un profesor. Programul este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) sub egida Tekwill, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și cu sprijinul remarcabil al partenerilor internaționali pentru dezvoltare.


„În ultimii ani, am avut privilegiul să lucrăm cu profesori și elevi din întreaga țară și să fim martori ai unei veritabile transformări a educației din Republica Moldova. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și implicarea activă a reprezentanților instituțiilor educaționale, Programul „Tekwill în Fiecare Școală” le-a oferit elevilor din Moldova oportunități educaționale unice și posibilitatea de a acumula cunoștințe și a dezvolta competențe critice pentru viitorul lor. Mențiunea onorabilă obținută în cadrul Future of Government Awards 2023 este o recunoaștere importantă a succeselor atinse în cadrul programului și celebrează efortul conjugat și dedicarea pe care am investit-o în conturarea noilor direcții pentru educația din Moldova. ” a menționat Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC.


În prezent, unul din șase elevi din Republica Moldova studiază cel puțin unul din cursurile marca „Tekwill în Fiecare Școală”, dezvoltându-și abilități în domenii importante precum programare, dezvoltare software, inteligență artificială, industria creativă, dar și abilități socio-emoționale și de antreprenoriat.

În anul 2023, inițiativa “Tekwill în Fiecare Școală” a fost distinsă cu un număr impresionant de recunoașteri internaționale, printre care au fost obținerea premiului WISE și a premiului WITSA, sub umbrela ”Global Innovation and Tech Excellence”. Aceste premii prestigioase au confirmat caracterul inovator și excelența tehnică a proiectului. De asemenea, “Tekwill în Fiecare Școală” a fost adăugat în exclusiva Colecție Mondială a Proiectelor Inovatoare din 2023 și a fost distins cu titlul de cea mai bună inițiativă ITO din Republica Moldova la PIN Awards, aducând astfel o recunoaștere aparte angajamentului său în domeniul educației și tehnologiei.


Despre „Tekwill în Fiecare Școală”


Programul „Tekwill în Fiecare Școală” și-a luat angajamentul ca până în anul 2024, peste 90% dintre liceele din toată țară să fie membre ale comunității. Cursurile predate în cadrul acestei inițiative sunt plasate pe o platformă de eLearning – tekwill.online – care este destinată profesorilor și elevilor de liceu, iar până în prezent, peste 78.600 de elevi din clasele a VII-XII-a s-au înscris deja. Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, ceea ce permite studierea acestora în decursul unui an academic, iar fiecare lecție săptămânală include resurse educaționale de tip text, digital, video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare, iar pentru promovare este nevoie să fie elaborat și un proiect final. Cursurile pot fi consultate pe platforma https://tekwill.online/ro.


Programul este dezvoltat de Asociația Națională a Companiilor TIC în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Crearea cursurilor din cadrul programului „Tekwill în Fiecare Școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, a cetățenilor țării și a diasporei precum și a partenerilor externi de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Suedia, Uniunea Europeană, PNUD, UNICEF, UN Women.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.