Un lichid de culoare albă se scurge în râul Nistru

Un lichid de culoare albă se scurge în râul Nistru în apropiere de cetatea Sorocii. Imaginile video au fost surprinse de către un internaut. Se pare că lichidul se scurge în Nistru din afluentul lui, Racovăț, transmite stiridinmoldova.md.

În urmă cu câteva zile, Observatorul.md a scris că prin acest afluent se scurg în Nistru ape menajere uzate și excremente.

Unii au scris pe o rețea de socializare că ar fi vorba de detergent. După ce imaginele cu lichidul de culoare albă care se scurge în Nistru au ajuns în presă, reprezentanţii Agenţiei Apele Moldovei şi a Inspectoratul ecologic au prelevat probe la faţa locului. Ei presupun că lichidul provine de la fabrica de brânzeturi din Soroca, scrie publika.md.

Reprezentanţii companiei Apă Canal din oraş spun că nu este prima data când în Nistru sunt deversate ape reziduale de la fabrica de brânzeturi. „Din câte cunoaştem noi asta se întâmplă în urma revărsării nu atât de deşeuri cât a apei care merge în urma procesului tehnologic la staţia de lactate, care o avem în oraş.”

Situaţia din Soroca e oricum foarte gravă, iar specialiştii cunosc situaţia de acolo. „Staţia de epurare din Soroca nu activează din anul 2000 şi toate apele reziduale neepurate sunt revărsate în fluviul Nistru. De către inspecţia pentru protecţia mediului întrebarea aceasta a fost monitorizată.”

Localnicii spun că problema îi afectează direct. „Avem nevoie chiar de staţia aceasta de epurare, dar până ce o fi nimic, toţi strâng din umeri, toţi merg mai departe. Chiar şi turiştii şi noi, locuitorii acestui oraş, noi suferim cu mirosul acesta.”

Este de menționat că râul Nistru aprovizionează cu apă locuitorii municipiului Chișinău.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.