De astăzi peste 690 de mii de persoane vor primi pensii mărite cu peste cinci la sută. Asta după ce Guvernul a aprobat, prin asumarea răspunderii, modificarea formulei de indexare a pensiilor, transmite stiridinmoldova.md cu referire la publika.md.

Anterior, era luată în calcul creşterea preţurilor pentru anul precedent, iar acum sunt majorate în conformitate cu media creşterii preţurilor pentru ultimii trei ani. Astfel, suma indexării este de aproape 2 ori mai mare decât după formula veche.

Pensiile au mai fost majorate cu 10 la sută din 1 ianuarie pentru cei cu venituri mici, ceea ce înseamnă o creștere de peste 15 la sută în acest an.

Guvernul vine și în sprijinul celor care primesc pensii sau alocaţii mai mici de două mii de lei. Aceştia vor primi ca şi la Crăciun ajutorul unic de sărbători în valoare de 600 de lei. De acest ajutor vor beneficia peste 610 mii de persoane.

Majoritatea – peste 400 de mii sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, iar ceilalți primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaș sau alocații sociale de stat.

Dacă până acum pensiile erau indexate în funcție de creşterea preţurilor pentru anul precedent, conform noii formule acestea sunt indexate în conformitate cu media creşterii preţurilor pentru ultimii trei ani. Astfel, suma indexării este de aproape 2 ori mai mare decât după formula veche.

„Așa cum am promis, noi suntem oamenii faptelor, dăm dovadă de responsabilitate şi realizăm fapte. Cei care au vorbit până acum, vor vorbi şi în continuare, iar cei care au muncit şi au realizat lucruri frumoase, vor munci pentru oameni şi în continuare”, a spus premierul Pavel Filip.

Guvernul vine și în sprijinul vârstnicilor care au o pensie până la 2 mii de lei și a beneficiarilor de alocații sociale de stat. Aceștia vor primi de Paști un suport financiar unic de 600 de lei. În total, circa 610 mii de persoane vor obține acest ajutor din partea statului. Majoritatea – peste 400 de mii sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă, iar ceilalți primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaș sau alocații sociale de stat.

Câte 600 de lei au fost acordate pentru aceleași categorii de persoane și cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.