Un alt nume de pe lista PAS stârnește certuri în interiorul partidului

Mai multe instituții de presă au publicat, recent, o investigație în care primărița orașului Strășeni, Valentina Casian, era acuzată că ar fi favorizat anumite companii ale unor persoane apropiate, pentru a câștiga mai multe licitații plătite din bani publici. 

Portalul Moldovacurată.md, care face parte din grupul pro-prezidențial, a scris: “Două firme specializate în construcții, gestionate neoficial de către Dumitru Bodrug, nașul de cununie al uneia dintre fiicele primarei orașului Strășeni și consilier municipal, obține în ultimii trei ani majoritatea contractelor pentru lucrări la grădinițele din oraș. Cu toate acestea, niciuna dintre firme nu figurează, începând cu anul 2018, în lista de contracte de pe portalul Agenției Achiziții Publice. Loturile de lucrări sunt organizate în așa fel, încât nu depășesc suma de 300 000 de lei per contract, ceea ce permite contractarea directă a agentului economic, fără concurs. Deși cele două firme sunt înregistrate pe numele unui prieten de-al lui Dumitru Bodrug, ele își au adresele juridice la domiciliul lui Bodrug și al părinților săi, iar în unele contracte, ca date de contact apar numărul de telefon și adresa de email ale acestuia. Atât primara Valentina Casian, cât și consilierul neagă că ar exista vreo înțelegere între ei privind atribuirea contractelor.”

Întreaga investigație a fost preluată de mai multe instituții media pro-prezidențiale, inclusiv TV8 și PRO TV Chișinău. Surse apropiate primarului de la Strășeni, Valentina Casian, susțin că acest material de investigație ar fi fost lansat în spațiul public de către un deputat PAS, Lilian Carp, figurant și în lista candidaților la alegerile parlamentare anticipate. Motivul pentru care Lilian Carp ar fi livrat aceste informații pentru jurnaliști ar fi teama acestuia să fie “schimbat din lista candidaților PAS” de către primărița de la Strășeni, Valentina Casian. Cea din urmă, pe lângă viziunile ei unioniste, pro-europene, are și o susținere importantă în orașul Strășeni. Iar recent, Valentina Casian a avut o întâlnire neoficială cu președintele țării, Maia Sandu, cea care are ultimul cuvânt de spus în PAS, inclusiv în privința listei electorale. Anume întâlnirea Sandu-Casian a servit drept imbold pentru Carp să se grăbească cu lansarea informațiilor compromițătoare la adresa primăriței de la Strășeni, în condițiile în care în PAS au fost reluate discuțiile aprinse pe seama oamenilor din lista candidaților. Lilian Carp e unul dintre cei vizați de mulți din cei care exprimă deschis nemulțumire față de prezența lui pe listă pe un loc avansat. 

Cel puțin încă două nume au stârnit certuri în interiorul PAS, cerând înlocuirea acestora. E vorba de Nata Albot și Natalia Davîdovici, două jurnaliste care au lucrat în diferite instituții media, inclusiv ale oligarhului Vlad Plahotniuc. 

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.