Transportul interurban auto se va scumpi de la 1 ianuarie 2020

Prima zi a anului viitor vine cu veşti proaste pentru cei care folosesc transportul interurban auto în Republica Moldova. În urma protestelor repetate ale transportatorilor, guvernul a fost de acord cu creşterea tarifului până la 70 de bani pe kilometru.Această decizie i-a dezamăgit, însă, pe călători, care spun că vor merge mai rar să-şi viziteze părinţii şi rudele care locuiesc la sate, transmite stiridinmoldova.md.

 Din 1 ianuarie 2020, tarifele la călătoriile interurbane vor creşte de la 48 la 60 de bani pe kilometru, iar în cazul mijloacelor de transport cu un nivel înalt de confort, preţul călătoriei va creşte până la 70 de bani pe kilometru.

„Tariful va fi diferenţiat în dependenţă de categoria de confort în care se încadrează vehiculul. Categoria de bază de confort tariful va fi de 0,6, categoria superioară de confort va avea cerinţe suplimentare faţă de unităţile de transport şi va fi de 0,7 bani per kilometru”, a spus IULIAN POSTICĂ, secretar de stat, ministerul Economiei.

Microbuzele şi autobuzele urmează să fie verificate pentru a se stabili categoria în care se încadrează. Criteriile de confort se vor referi la aspectul exterior şi interior al mijlocului de transport, curăţenie, distanţa dintre scaune şi tapiţeria lor. Ulterior, gradul de confort al mijlocului de transport va fi marcat, la vedere, pe parbriz.

„Fiecare operator de transport până la 1 aprilie urmează să încadreze cel puţin o treime din vehicule, până la 1 iunie două treimi şi până la 1 octombrie deja urmează să fie încadrat tot parcul de autovehicule pe categorii de confort”, a menţionat Iulian Postica.

Decizia Guvernului i-a bucurat pe transportatori, care spun că această majorare le va permite să investească în confortul mijloacelor auto.

„Decizia a fost luată. Pentru noi asta înseamnă o dovadă că ramura aceasta trebuie cuiva. 30-40 de ani au autobuzele. Ce fel de calitate poate fi?”, a spus VLADIMIR FLOREA, preşedinte, Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor.

De cealaltă parte, călătorii spun că sunt dezamăgiţi de decizia autorităţilor de a accepta majorarea preţului biletelor.

Potrivit unor calcule estimative, costul unei călătorii interurbane, cu tariful de 70 de bani pentru un kilometru, va face ca preţul unui bilet pe ruta Chişinău – Giurgiuleşti să ajungă la 145 de lei, de la Chişinău la Briceni va costa 179 de lei, iar de la Chişinău la Donduşeni puţin peste 157 de lei. Ultima majorare a tarifelor a avut loc în 2012, cu 10 bani pe kilometru.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.