„Sunt cu tine”. O campanie de sensibilizare își propune să valideze sentimentele moldovenilor care se simt singuri de sărbători

Statisticile arată că perioada sărbătorilor de iarnă influențează în mod negativ persoanele care se confruntă cu dificultăți emoționale. Pentru a valida sentimentele celor care sunt singuri sau se simt singuri printre ai lor, proiectul moldo-elvețian MENSANA*, în colaborare cu Spoon Studio și www.sanatate-mintala.md au lansat campania „Sunt cu tine”, în cadrul căreia o echipă de voluntari a distribuit anunțuri de încurajare în sectoarele capitalei. De asemenea, mesajele de susținere au fost promovate pe rețelele de socializare și printr-un spot video.

Specialiștii spun că singurătatea poate duce la anxietate și depresie. Pe de altă parte, presiunea de a fi împreună cu rudele sau prietenii de sărbători, chiar dacă nu suntem pregătiți să facem acest lucru din punct de vedere emoțional, poate avea același efect.

„Mulțumim mult tuturor voluntarilor care s-au alăturat ideii noastre și au oferit din timpul lor chiar în ziua de Crăciun pentru a transmite mesaje de încurajare și susținere celor care au nevoie”, a declarat Victoria Condrat, manager local al proiectului moldo-elvețian MENSANA.

Campania „Sunt cu tine” se adresează tuturor celor care se simt triști sau anxioși în această perioadă. Ea vine să valideze sentimentul de singurătate și să-i asigure pe cei vizați că este normal să nu fie prea entuziasmați de sărbători.

„Știu din proprie experiență cât de complicată poate fi perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când nu ești bine cu tine. Datorită acestei experiențe a apărut spotul și conceptul campaniei. Cred că e important să vorbim și despre aceste emoții, să spunem că e normal să fii exact unde și așa cum vrei în aceste zile”, spune Daniela Donici, directoare Spoon Studio și regizoare a spotului.

Persoanele care trec printr-o perioadă dificilă sunt îndemnate să se adreseze la cel mai apropiat Centru Comunitar de Sănătate Mintală, care oferă asistență medicală și reabilitare psihosocială, sprijin și mediere în relațiile cu familia și comunitatea. Psihiatri, psihologi, asistenți sociali, nurse psihiatrice fac parte dintr-o echipă completă, instruită să identifice și să trateze problemele de sănătate mintală conform prevederilor protocoalelor clinice naționale.

În perioada sărbătorilor de iarnă, cele 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală activează conform programului centrelor de sănătate. Pentru urgențe psihiatrice în afara programului de lucru ale CCSM, apelați serviciul 112.

Totodată, pe site-ul www.sanatate-mintala.md, persoanele care sunt puse în gardă de anumite stări sau simptome pot face teste psihologice gratuite și validate clinic pentru a verifica dacă suferă de anumite probleme de sănătate mintală.

*Proiectul MENSANA – „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova” este finanțat de Guvernul Elveției și este implementat începând cu anul 2014, conform necesităților de reformare stabilite de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.