Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore

În rezultatul desfășurării activităților de supraveghere și control la frontiera de stat, prevenire și combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul a 24 de ore, au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:

– două persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;

– o tentativă de trecere ilegală a bunurilor peste frontieră;

– un cetățean străin a depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;

– doi conducători auto au ignorat regulile de folosire a vinietelor;

– cinci persoane în conflict cu legea au fost reținute, ca urmare a schimbului de informații cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale.

În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 55 841 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 29 749 a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane 33 345 au fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 12 641 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:

PTF Leușeni – 10 739 traversări persoane,

PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 8 001 traversări persoane,

PTF Otaci – 6 284 traversări persoane,

PTF Sculeni – 6 054 traversări persoane,

PTF Giurgiulești-Galați – 3 880 traversări persoane,

PTF Cahul – 3 272 traversări persoane,

PTF Criva – 3 153 traversări persoane,

PTF Tudora – 2 776 traversări persoane,

PTF Costești – 2 172 traversări persoane,

PTF Vulcănești – 1 358 traversări persoane.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier în perioada sărbătorilor de iarnă:

– suplimentarea numărului de angajați din prima linie de control al trecerii frontierei de stat – cu circa 500 de polițiști de frontieră;

– formarea grupurilor mixte de specialiști din cadrul sediului central IGPF, Direcțiilor regionale și CESF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;

– aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;

– redirecționarea traficului pe arterele de control libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic – #COPIIauPRIORITATE;

– la solicitarea administrației publice locale va fi inițiată activitatea mai multor puncte de trecere locale, situate la frontieră cu Ucraina;

– intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu Serviciul Vamal, structurile subordonate MAI și autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

!!! Prin punctul de trecere a frontierei ”Unguri-Bronnița” (internațional) se permite traversarea mijloacelor de transport, a căror capacitate de încărcare nu depășește 3,5 tone. Punctul de trecere se află la ieșirea din satul Unguri, pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 11 km de punctul de trecere Otaci-Moghiliov-Podolsk.

Totodată, deplasarea prin punctul de trecere „Otaci-Moghilev-Podolsk” este îngreunată din cauza unor lucrări de reparație lansate pe partea ucraineană.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:

–  verificarea, din timp, a valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat.

–  tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor.

–  în situațiile în care apar întrebări cu privire la situația în punctele de trecere, călătorii sunt îndemnați să contacteze LINIA VERDE: 022 259 717.

–  manifestarea de înțelegere, răbdare și disciplină, ținând cont de regulile de aflare și traversare a frontierei de stat.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.