Se închid granițele pentru moldoveni. Chicu: „Dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia nu ne ducem”

Premierul Ion Chicu a făcut apel la responsabilitatea cetățenilor și a unor partide politice să respecte cu strictețe regulile impuse de autorități în perioada situației de urgență în sănătate publică. Șeful Guvernului a declarat că, atâta timp cât populația și unele partide nu vor înțelege că aceste restricții fac parte dintr-un amplu efort atât local, cât și internațional de a stopa răspândirea COVID-19, moldovenii vor avea interdicții de a intra în unele țări europene.

Chicu s-a referit la situația de duminică, când PP Șor a organizat transportarea masivă a cetățenilor la un parc de distracții din Orhei, în pofida restricțiilor impuse de comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

”Trebuie să manifestăm și noi responsabilitate, pentru că atâta timp cât nu vom respecta regulile, vom prefera să mergem în microbuze și autocare la OrheiLand, calea în Ungaria și în Italia nu poate fi deschisă. Noi trebuie să acționăm conștient, nu la nivel de emoții, preferințe politice sau plăți din partea unor partide politice. Dacă nu o să respectăm, vom sta închiși în căsuța noastră, putem să ne indignăm cât dorim, să blamăm Guvernul, dacă nu respectăm, dacă ne ducem la OrheiLand, în Italia nu ne ducem”, a spus Chicu. 

Premierul a rugat repetat cetățenii să manifeste responsabilitate maximă și să fie solidari cu toată lumea.

”În Europa se reintroduc restricții, inclusiv în HoReCa. Din păcate, va trebui să o facem și noi dacă ajungem în această situație”, a menționat Chicu.

Premierul a reiterat că deși dinamică în Moldova este îmbucurătoare, numărul noi de cazuri au scăzut în medie în ultimele trei săptămâni cu 40%, a fost necesar să se extindă starea de urgență în sănătate publică până la 31 iulie pentru a menține acest trend dar și considerând evoluțiile pe plan internațional și regional.

”Din păcate în lume avem o creștere exponențială de cazuri și în fiecare zi am avut antirecorduri absolute. În lume s-a ajuns deja la 240 de mii de cazuri noi pe zi. Mai multe  țări în aceste condiții reintroduc restricțiile pentru circulație, inclusiv pentru Republica Moldova. Printre acestea Italia, Ungaria. Aceste restricții se vor menține, cât situația nu revine sub control în Europa și la noi”, a declarat premierul.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.