Reputația “ireproșabilă” a noilor membri Consiliului Suprem de Securitate

Chiar dacă mai ieri, Maia Sandu a declarat că membrii Consiliului Suprem de Securitate trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să cunoască numaidecât limba română, președinta și-a schimbat părerea peste noapte, transmite stiridinmoldova.md cu referire la sinteza.org.

Astfel, analizând lista cu decretul semnat de către Maia Sandu pentru constituirea membrilor CSS, am văzut că majoritatea dintre ei, nu au nici pe departe o reputație ireproșabilă. Să o luăm pe rând:

REVENCO ANA:

Ana Revenco este verișoara fostului coleg de partid și de Guvern al Maiei Sandu, Dorin Recean. Jurnaliștii au scris despre relația de prietenie dintre Sandu și Recean, dar și despre faptul că în prezent, Dorin Recean ar fi consilierul din umbră al președintelui și anume el a propus-o pe ruda sa, Ana Revenco, în această funcție.

Ana Revenco, în perioada cînd a deținut funcția de director al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a MAI a fost acuzată de faptul că și-a ascuns averea de milioane.

Astfel, potrivit unui act de constatare din 2015, emis de Comisia Națională de Integritate a Republicii Moldova, Revenco nu a indicat în declarația sa pentru anul 2013 un apartament din cele 4 pe care le deține împreună cu soțul său. Apartamentul pe care Revenco l-a ascuns de ochii lumii are o suprafață de 144.9 m2, altre 3 încăperi nelocative, 3 terenuri de tip grădină, dar și un automobil.

Încălcările nu se opresc aici. Ana Revenco, pe cînd era angajată la MAI, declara că nu are careva active financiare. Inspectorii au expediat solicitări la băncile comerciale din țara noastră și au aflat că Revenco, împreună cu soțul, deține 12 conturi bancare.

Consiliera Maiei Sandu, care se va ocupa de apărarea și securitatea națională a Republicii Moldova, a mai ascuns o cota-parte 20% în cadrul unui SRL și cotele-părți de 100% ale soțului în alte două SRL-uri.

În urma acestor constatări, inspectorii au sesizat Procuratura Generală.

ANDREI SPÎNU:

Venituri de milioane, trei companii în offshore, casă de lux și mai multe terenuri. Analizând declarația de venituri a lui Andrei Spînu, depusă la 11 decembrie 2019, apar și unele informații care trezesc mai multe semne de întrebare.

Anterior, echipa Sinteza.ORG a făcut o investigație despre angajatul Președinției, Andrei Spînu.

Ulterior, un deputat PSRM ar fi depus o sesizare la ANI pentru a investiga milioanele din conturile noului membru CSS.

Amintim că Andrei Spînu a fost numit secretar general al Președinției, contrar legii. Potrivit normelor legale, Maia Sandu urma să organizeze un concurs pentru ocuparea acestei funcții.

STAMATE OLESEA:

După ce a apărut pentru prima dată în vizorul publicului, această devenise cap de afișe în presa din Republica Moldova. Numele acesteia a fost pomenit în contexte diferite: de la automobilul de lux marca Porsche cu care s-a afișat în public și dosarul penal al soțului său, până la implicarea tatălui în maltratarea protestatarilor din 7 aprilie 2009.

Anterior, a lucrat pentru Fundația Soros Moldova și ca expert în diferite proiecte pe care le-a realizat în cooperare cu Cancelaria de Stat, ministerul Afacerilor Interne și ministerul Educației. După demisia guvernului Sandu, Stamate a devenit reprezentant al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Sandu.

NEGRUȚĂ VEACESLAV:

Veaceslav Negruță a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în „dosarul Sandulachi”. Mai exact, Negruţă, fiind ministrul al Finanțelor, a permis transferarea a 400 de mii de euro pe numele lui Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament şi membru PLDM.

Banii au fost acordați drept prejudiciu moral pentru Sandulachi într-un dosar în care decizia emisă de instanța de judecată nu era definitivă și executorie.

Mai mult, reprezentanții ministerului Finanțelor condus de Negruță nu au atacat decizia în instanța superioară. Acest lucru a fost făcut de Procuratura Generală. Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a hotărât ca statul să-i plătească lui Sandulachi doar o mie de euro, dar banii deja erau în buzunarul lui Sandulachi.

Totodată, redacția Sinteza.ORG a făcut o investigație despre casa lui Veaceslav Negruță care are un preț de doar 33.000 de lei și peste 150 de metri pătrați.

NEMERENCO ALA:

Ala Nemerenco este medic, doctor în medicină. A absolvit Universitatea de medicină Nicolae Testemițanu din Chișinău. În 2006-2011 Nemerenco a lucrat în Ministerul Sănătății: era specialist în domeniul medicinei de familie. 

În 2015, Nemerenco s-a alăturat nou-creatului Partid Popular European al lui Iurie Leancă și a preluat funcția de vicepreședinte al formațiunii.

Recent, Ala Nemerenco a fost invinuită că ar avea diplomă falsă de master a Școlii de Management în Sănătate a Publică a USMF (ȘMSF)”. În cele din urmă, Ala Nemerenco a negat acuzațiile.

Totodată, Ministerul Sănătății o acuză pe Ala Nemerenco despre faptul că prezintă oamenilor informații false privind decesele medicilor după infectarea cu COVID-19, dar și informații false privind vaccinarea.

GROSU IGOR:

Igor Grosu a fost dur criticat de către cetățeni după ce acesta în timpul unui protest i-a numit separatiști pe transnistrieni. Totodată, acesta este membru PAS și deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În timpul unor altercații din Parlament, acesta a rupt un microfon, a spart câteva pahare și a prejudiciat Parlamentul cu peste 60.000 de lei.

MOȚPAN CHIRIL:

Fostul șef al serviciului de presă al MAI, Chiril Moțpan, actualmente unul dintre liderii Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a încercat să o deposedeze de o afacere, pe care o deținea în domeniul croitoriei.

Când acest lucru nu i-a reușit, poliţistul ar fi chemat-o în instanță, unde, spune femeia, ar fi acuzat-o că întreprinderea pe care ea o administrează îi datorează circa un milion de lei. În urma procesului de judecată, conturile întreprinderii au fost blocate, iar din afacerea în care Maria Moțpan ar fi investit timp și bani s-ar fi ales, în cele din urmă, doar praful.

Totodată, Chiril Moțpan a fost implicat în evenimentele din 7 aprilie 2009 fiind acuzat că a maltratat tinerii care protestau acolo.

KULMINSKI VLADISLAV:

Vlad Kulminski este suspectat de imixtiuni în treburile interne al Ucrainei. Despre Kulminski, Centrul ”Mirotvoreț” spune că se poziționează drept expert pro-european, însă în realitate este ”adept al intereselor rusești”.

RĂDUCANU TATIANA:

Conform ZdG, judecătoarea Tatiana Răducanu, vecină cu Zinaida Greceanîi, locuieşte într-o casă cu două niveluri şi mansardă, într-un cartier de lux din sect. Râşcani. Locuinţa este estimată de experţii imobiliari la 6 mil. de lei. Împreună cu soţul, aceasta mai deţine un apartament în Chişinău, un automobil Toyota şi două depozite bancare.

Numele judecătoarei Tatiana Răducanu, alături de cel al preşedintelui CSJ, Mihai Poalelungi, este legat de „un dosar istoric” prin care R. Moldova a fost obligată de CtEDO să plătească peste 2,5 mil. de euro (46 mil. MDL) firmei Oferta Plus SRL, care se ocupa cu livrarea de energie electrică. Cu toate acestea, în octombrie 2013, Colegiul de Evaluare a performanţelor judecătorilor din cadrul CSM a publicat o hotărâre prin care magistrata a fost apreciată cu calificativul „excelent”, după ce a acumulat 87 de puncte.

Coincidență sau nu, dar candidatura Tatianei Răducanu pentru funcția de membru al Consiliului Suprem de Securitate, vine la scurt timp după alegerile prezidențiale, unde Alexandru Machedon și-a declarat susținerea pentru Maia Sandu la funcția de președinte, iar într-o postare pe Facebook, șefa statului i-a mulțumit pentru susținere.

Menționăm că 6 dintre membrii desemnați pentru CSS sunt afiliți Partidului PAS condus de Maia Sandu, până a deveni președinte.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.