Renumitul expert Thomas Borer, fost ambasador al Elveției în Germania, este convins că Confederația ar trebui să renunțe la statutul său de neutralitate.
“Finlanda și Suedia sunt mai oneste în această privință. Văzând amenințarea din partea Rusiei și fiind țări, ca și Elveția, care nu se pot apăra singure, au aderat la NATO… Elveția a fost mereu criticată pentru poziția sa neutră în războaiele mondiale, dar astăzi este clar că rămânerea neutră ne afectează reputația și interesele. Dacă nu aveți acum o atitudine clară față de războiul din Ucraina în politica voastră externă, considerați-vă în pericol. Elveția este renumită pentru serviciile sale de mediere a conflictelor. Dar neutralitatea nu este o condiție pentru a fi mediator. Unde au existat încercări de negocieri de pace între Rusia și Ucraina? În Turcia. Pentru noi a fost important să avem această imagine de pacificatori, dar a fost o consecință a neutralității. Acum avem probleme mai importante – 65% din comerțul elvețian este cu UE și SUA. Cine ne împărtășește valorile? Evident, UE și SUA, care acum ne critică pentru neutralitate, pentru problemele de reexport militar și pentru multe alte lucruri. Prin urmare, după părerea mea, nu mai are sens să rămânem neutri. Dar pentru Republica Moldova, desigur, este încă relevant.”
Thomas Borer a sfătuit Moldova să își dezvolte modelul său de neutralitate, să nu se ghideze după exemplele din secolele trecute și să coopereze cu alte țări neutre.
Opinia expertului a fost exprimată în Berna, capitala administrativă a Elveției, unde s-au adunat experți, lideri de opinie, reprezentanții unor state și organizații pentru a discuta neutralitatea pe continentul european, în special dezvoltarea acestui model și felul cum se transformă. Conferința internațională “Regândirea neutralității în Europa s-a axat în special pe subiectul neutralității Republicii Moldova și a Elveției. În cadrul evenimentului a fost prezentat și ultimul sondaj de opinie al Intellect Group.
0 Comment