Președintele CALM critică lipsa de comunicare din partea autorităților centrale cu administrațiile publice locale

Primarii din Republica Moldova reclamă lipsa de comunicare din partea autorităților centrale cu administrațiile publice locale. Majoritatea aleșilor locali, care au participat la Adunarea Generală a Autorităților Publice Locale, au atras atenția conducerii țării asupra ”dialogului defectuos” dintre autoritățile centrale și cele locale.


Președintele CALM, Tatiana Badan, primar la al cincilea mandat în satul Selemet, Cimișlia, a declarat că majoritatea instituțiilor statului au preferat să se ”izoleze” și să nu comunice cu APL- urile. Potrivit edilului, izolarea comunicațională împiedică avansarea în procesul de consolidare a administrației publice locale.


”Printre principalele probleme actuale care macină APL aș vrea să enumăr câteva: lipsa unei clarități și viziuni asupra măsurilor concrete de descentralizare și consolidare a autonomiei locale; comunicarea deficitară între autoritățile centrale și cele locale, mai ales în sensul dialogului instituționalizat și permanent la toate nivelele. Este greu de explicat izolarea comunicațională în care au intrat majoritatea instituțiilor statului”, a declarat Badan.


Președintele CALM a mai menționat printre problemele cu care se mai confruntă în prezent APL sunt incertitudinea privind măsurile de descentralizare financiară, politica de cadre, controlul administrativ excesiv din partea unor oficii teritoriale ale Cancelariei de Stat, ”care fac ca APL să umble pe drumuri”.


Totodată, Badan a criticat și ”presiunea excesivă a unor organe de control, precum ANI, Inspecția financiară, Curtea de Conturi, CNA, Procuratură”.


Președintele CALM a vorbit și despre necesitatea compensării creșterii costurilor instituțiilor publice din subordinea APL, în rezultatul crizei energetice.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.