Prima tranșă de asistență din partea Uniunii Europene, care a ajuns ieri pe conturile Ministerului Finanțelor a fost urmată de mai multe mesaje din partea unor lideri de la Chișinău, care au transmis mulțumiri pentru ajutorul acordat. Și președinta aleasă, Maia Sandu a scris un mesaj scurt pe Facebook, despre venirea acestei tranșe „necesară pentru a susține economia țării”. „Din mesajul transmis de Maia Sandu rezultă doar că UE a oferit asistență Moldovei. Sandu însă evită să menționeze o serie de detalii importante”, spune expertul politic, Dionis Cenușa, care a enumerat care ar fi aceste detalii omise, transmite stiridinmoldova.md cu referire la UNIMEDIA.
„Alocarea a 51.6 milioane euro a fost promisă de UE încă vara. Aceasta este prima tranșă din suma totală de 100 milioane euro, care este acordată pentru a depăși efectele pandemiei.
Pentru prima tranșă, de jure, nu erau atașate condiționalități sectoriale. Moldova trebuia sa fie în dialog cu FMI și să asigure „precondițiile politice”. Asistență în condiții similare a fost promisă de UE pentru alte 7 state din Balcanii de Vest, inclusiv și țărilor asociate – Georgia și Ucraina.
În cazul Moldovei, UE putea să ofere asistența înainte de alegerile prezidențiale. Dar Bruxelles-ul a ținut să vadă calitatea alegerilor desfășurate. Așadar, asistența UE confirmă că alegerile au fost desfășurate în linii mari corespunzător standardelor internaționale”, analizează expertul politic, Dionis Cenușa, într-o postare pe pagina de Facebook.
Președinta aleasă a evitat însă să menționeze aceste detalii.
„Atunci cand Președinta aleasă Sandu nu menționează detaliile de mai sus se observă o încercare de a-și atribui, indirect, meritul pentru această asistență europeană.
În realitate, UE ar fi oferit prima tranșă chiar dacă alegerile ar fi fost câștigate de către Igor Dodon. De aceea, contează foarte mult modul cum UE comunică pe marginea asistenței sale financiare, în vederea eliminării tentativelor de manipulare a opiniei publice de către actorii politici locali.
Este prognozabil că Președinta aleasă Maia Sandu va avea tendința de a-și atribui meritul pentru aspectele pozitive în relația cu UE, chiar dacă nu a contribuit direct la acestea. În timp ce eșecurile, cel puțin deocamdată, vor fi automat pasate către alte instituții – Guvernul și Parlamentul, deci către socialiști”, a mai menționat Cenușa.
Comisia Europeană, în numele UE, a efectuat astăzi plăți în cadrul programelor sale de asistență macrofinanciară destinate trei țări, inclusiv Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat emis de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, debursarea în valoare de 50 de milioane de euro destinată Moldovei provine în totalitate din pachetul AMF de urgență de 3 miliarde de euro.
0 Comment