Piramida din faţa muzeului Luvru marchează a 30-a aniversare

Zona în care se află celebra piramidă din sticlă amenajată în faţa muzeului Luvru din Paris va deveni decorul în care se va desfăşura un impresionant spectacol interactiv creat de artistul vizual francez JR în cadrul manifestărilor organizate pentru a marca a 30-a aniversare a acestei structuri, transmite stiridinmoldova.md.

Numeroşi voluntari au participat marţi la o operaţiune de amploare, ce a constat în lipirea unui strat de hârtie pe o suprafaţă de 14.800 de metri pătraţi pe pavajul din faţa muzeului parizian, pentru a obţine un efect vizual spectaculos.

Imaginea va crea iluzia unei piramide mai mari, care va lăsa impresia că iese dintre stânci, ca şi cum tocmai ar fi fost descoperită în urma unor săpături arheologice.

Piramida de la Luvru, o construcţie din sticlă şi oţel cu înălţimea de 21,6 metri, al cărei design a fost creat de arhitectul american de origine chineză I.M. Pei, în prezent în vârstă de 101 ani, a reprezentat un proiect deosebit de controversat atunci când a fost inaugurată în faţa muzeului Luvru pentru publicul larg, pe 29 martie 1989. Totuşi, de atunci, piramida a devenit o îndrăgită atracţie turistică a Parisului.

Noua instalaţie artistică va deveni funcţională vineri seară şi va putea fi pe deplin admirată doar de pe acoperişul muzeului parizian. Echipa artistului vizual JR a instalat şi două panouri uriaşe în curtea muzeului, care vor permite vizitatorilor să admire această iluzie optică şi de la nivelul pavajului.

Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, vizitatorii vor putea să se plimbe în curtea muzeului parizian şi să vizualizeze această instalaţie inedită.

Partea interactivă a proiectului – voluntari care au lipit fâşii de hârtie şi turişti care se plimbă, privesc şi apar în videoclipul filmat de pe acoperiş – a reprezentat elementul care a convins conducerea muzeului să susţină această iniţiativă.

Noua instalaţie reprezintă o continuare a unei uriaşe iluzii optice realizate la Luvru în urmă cu trei ani, când piramida părea că dispare în spatele unei fotografii realizate în alb negru.

Piramida de la Luvru este cel mai popular dintre ambiţioasele proiecte lansate de preşedintele Francois Mitterand în anii 1980 şi 1990, care au contribuit la schimbarea imaginii pe care o avea capitala Franţei.

Proiectul său, intitulat „Les grands travau” („Marile lucrări”), a fost criticat în momentul prezentării sale, întrucât forma modernă a noii structuri contrasta puternic cu arhitectura tradiţională pariziană.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.