Pinguinii imperiali s-au adaptat la mediul extrem cu ajutorul unor tactici surprinzătoare

Regiunea polară nu pare prielnică vieții pentru mulți oameni, însă numeroase viețuitoare, printre care și pinguinii imperiali, s-au adăptat la mediul extrem cu ajutorul unor tactici surprinzătoare. Din păcate, încălzirea globală le pune în pericol habitatul și viețile, scrie National Geographic, transmite stiridinmoldova.md.

Pinguinii imperiali sunt experți în menținerea unei temperaturi sănătoase a corpului în timpul iernii din Antarctica. Se îngrămădesc împreuna în grup (ce poate include și sute de păsări), însă nu pot rămâne atât de apropiați un timp îndelungat – metoda e atât de eficientă încât se încălzesc prea tare. În 2015, cercetătorii au descoperit că temperatura din mijlocul grupului poate atinge și 37 de grade Celsius.

Acești pinguini sunt singurele viețuitoare ce se reproduc în timpul iernii din Antarctica. Pot călători și 80-160 de km pentru a oua un singur ou, ce e clocit de către mascul timp de 2 luni, în timp ce femela se întoarce la țărm pentru a se hrăni. Sistemul complex funcționează fără nicio problem dacă nu se schimbă condițiile.

Cantitatea de gheață din habitat e extrem de importantă. Un studiu realizat în 2014 a demonstrat că prea multă gheață duce la parcurgerea unor distanțe mult mai lungi pentru hrană, ceea ce pune în pericol supraviețuirea puilor. Prea puțină gheață marină duce la un nivel scăzut de hrană și mai puțină protecție împotriva prădătorilor.

Pierderea gheții marine pune în pericol supraviețuirea pinguinilor imperiali și a multor altor viețuitoare, precum urșii polari. Pe măsură ce temperatura apei se schimbă din cauza încălzirii globale, gheața se topește și populațiile scad. Experții estimează că multe colonii de pinguini se vor înjumătăți până în 2100.

Pierderea gheții marine nu are loc doar în Antarctica și pinguinii nu sunt singurele animale în pericol. Din anii 1980, Arcticul a pierdut peste 1 milion de km pătrați de gheață marină – o arie de mărimea statelor Alaska, Texas și California împreună. Ca urmare, urșii polari, la fel ca pinguinii, găsesc mai greu hrana.

Morsele, ce nasc pe gheața marină, au fost forțate să se îngrămădească pe mal și puii sunt în pericol să fie striviți. Pe măsură ce planeta se încălzește, speciile polare se străduiesc să supraviețuiască și pinguinii imperiali, în ciuda capacității lor inedite de adaptare la medii extreme, sunt în pericol.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.