A fost celebrată cea de-a 150-a aniversare Operei de Stat din Viena

Peste 10.000 de persoane s-au adunat duminică seară la Opera de Stat din Viena, în contextul în care prestigioasa instituţie a sărbătorit 150 de ani de existenţă cu un concert în aer liber, au indicat organizatorii, citaţi de dpa, transmite stiridinmoldova.md.

Vedete precum soprana suedeză Nina Stemme, tenorul francez Roberto Alagna şi basul italian Ferruccio Furlanetto au încântat mulţimea, care a ascultat concertul de pe străzi şi de la ferestrele deschise.

Opera, una dintre cele mai apreciate instituţii de muzică clasică la nivel mondial, a avut însă parte de un început tragic.

Atunci când clădirea neo-renascentistă a fost inaugurată în mai 1869, ambii săi arhitecţi erau deja morţi: Eduard van der Nüll se spânzurase deoarece publicul a urât iniţial designul acesteia, iar August Sicard von Sicardsburg murise de o boală pulmonară.

În cei 150 de ani care au urmat, la conducerea operei s-au succedat numeroase personalităţi precum compozitorii Gustav Mahler şi Richard Strauss sau dirijorii Herbert von Karajan şi Lorin Maazel.

Ceea ce face însă această operă unică este orchestra sa, din care fac parte membri ai Filarmonicii din Viena, şi repertoriul său imens de 120 de opere şi 62 de spectacole de balet.

O dată pe an auditoriul şi scena sa se transformă într-un gigantic ring de dans cu ocazia faimosului Bal al Operei, la care participă lideri politici, staruri ale muzicii clasice şi membri ai elitei vieneze.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.