Peste 14 milioane de arbori vor fi sădiți de Ziua Națională de Înverzire a Plaiului

Peste 14 milioane de arbori vor fi plantați sâmbătă, pe tot teritoriul Republicii Moldova, de Ziua Națională a Înverzirii Plaiului. În acest an, Fondul Ecologic Național va aloca, pentru procurarea materialului săditor, un milion de lei. Puieții vor fi repartizați autorităților administrative și publice centrale implicate în acțiunea „Un arbore pentru dăinuirea noastră”. Anunțul a fost făcut astăzi de reprezentanții Agenției ”Moldsilva” și ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în cadrul unei conferințe de prese, transmite stiridinmoldova.md.

Pentru dezvoltarea spaților verzi din țară, subdiviziunile Agenției „Moldsilva” au crescut în pepiniere puieți din 60 de specii, preponderent salcâm, frasin verde, nuc, arțar, dar și altele, a precizat inginerul-șef din cadrul Agenției ”Moldsilva”, Nicolae Munteanu.

„Va fi o campanie amplă, prin care o să încercăm, în comun, cu eforturi comune, să aducem la cunoștința societății să conștientizeze faptul și necesitatea de crearea a zonelor noi verzi, de creare a plantațiilor noi forestiere, de creare a noi aliniamente ale drumurilor, spații verzi, scuaruri, reînnoirea sau restabilirea zonelor care sunt părăginite” , a menționat Nicolae Munteanu.

În premieră, în acest an vor fi plantate 4.000 de salcii, în special, pentru restabilirea fâșiilor de protecție a râurilor, a precizat secretarul de stat a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iuliana Cantaragiu.

„În acest an, am zis că o parte din materialul săditor să fie îndreptat pentru plantații pe malurile râurilor, pentru a restabili fâșiile de protecție a râurilor, care au fost devastate sau defrișate anterior, care lipsesc în mare parte, dar au un rol extrem de important atât pentru prevenirea poluării, cât și pentru fortificarea malurilor și restabilirea râurilor”, a specificat Iuliana Cantaragiu.

Ziua Națională de Înverzire a Plaiului ”Un arbore pentru dăinuirea noastră” este principala campanie națională de plantare a arborilor. Ea a fost instituită prin decretul primului președinte a Republicii Moldova, Mircea Snegur, în anul 1995. Inițial, acțiunea de înverzire avea loc primăvara, în luna aprilie, iar din anul 2011 se desfășoară în ultima sâmbătă a lunii octombrie.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.