PCRM, în frunte cu Voronin, se declară în opoziție față de președintele ales Maia Sandu

Partidul Comuniștilor din Moldova și-a reiterat poziția față de alegerea Maiei Sandu în funcția de Președinte. Potrivit unui comunicat de presă al PCRM, Maia Sandu este un șef de stat neconstituțional, iar comuniștii se declară în opoziție față de ea.

„Un stat este obligat să trăiască și să activeze conform legilor scrise, principala din acestea fiind Constituția. Orice acțiune care nu corespunde Legii Fundamentale este o crimă de stat. Totodată, apelarea la datele statistice privind „prezența” și „numărul de voturi” nu servesc drept bază juridică pentru recunoașterea legitimității președintelui ales. De asemenea e complicat să fie înțeleasă legitimitatea morală și politică a președintelui învingător. Doar două milioane din cele 3,6 milioane de buletine de vot tipărite pentru al doilea tur de scrutin au rămas nesolicitate”, se arată în comunicat.

Potrivit PCRM, pentru „președintele” ales Maia Sandu și-a dat voturile minoritatea absolută a cetățenilor cu drept de vot din Republica Moldova. Pe lângă asta, Maia Sandu trebuie să conștientizeze faptul că victoria nici pe departe nu înseamnă recunoașterea calităților ei de om, politician și profesionist.

„Pentru comuniști, abordările liberale inumane ale Maiei Sandu și ale adepților ei în ceea ce privește administrarea economiei, a sferei sociale, a sănătății și a educației sunt inacceptabile. În opinia noastră, închiderea școlilor, a instituțiilor medicale, reducerea cheltuielilor pentru cercetări științifice fundamentale și pentru cultură nu poate fi îndreptățită nici cu un fel de calcule. Iar toate acestea s-au întâmplat în perioada când Maia Sandu se afla în funcția de ministru al Educației în guvernele corupte ale lui Filat și Leancă, precum și în cea de prim-ministru în guvernul de coaliție format cu socialiștii lui Dodon”, mai spun comuniștii.

Totodată, PCRM se îngrijorează și de viziunile geopolitice ale Maiei Sandu, “inclusiv unionismul ei latent”.

“Va fi corect dacă Maia Sandu va declara în mod public că relațiile cu Federația Rusă vor fi construite nu pur și simplu pe o bază pragmatică, ci își vor păstra caracterul lor strategic, frățesc și privilegiat. Importantă și principială ne pare necesitatea de a-i tempera pe cei mai înveterați unioniști și naționaliști din cel mai apropiat anturaj al său”, declară PCRM.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.