Pașaport românesc pentru moldoveni – de ce să obții și cum soliciți?

Un pașaport românesc deschide foarte multe oportunități pentru moldoveni – atât cu scopul de a călători, cât și pentru emigrare în orice țară a Uniunii Europene. Pe lângă aceasta, pașaportul românesc face parte din top 20 ale celor mai puternice pașapoarte din lume, conform unui clasament efectuat de Henley & Partners Index. 

Perfectarea unui pașaport românesc pentru moldoveni se face în baza certificatului de cetățenie română. Respectiv, dacă nu deții cetățenia română, este necesar de parcurs etapele legate de redobândirea acesteia, care poate fi solicitată în baza rudelor ascendente, născute pe teritoriul României Mari până la 28 iunie 1940. 

Ce beneficii oferă pașaportul românesc pentru moldoveni? 

Fiind pe locul 16 din 199, în cadrul clasamentului celor mai puternice pașapoarte din lume, pașaportul românesc oferă posibilitatea deținătorului să călătorească liber în 174 de țări. Astfel, dacă ai un pașaport românesc, ești scutit de necesitatea perfectării vizelor pentru aceste țări.  

Pe lângă aceasta, fiind un document eliberat de către un stat membru al Uniunii Europene, în baza pașaportului românesc moldovenii pot să se stabilească legal cu reședința în oricare țară din UE. Respectiv, nu mai ai obligația de a părăsi acea țară la expirarea termenului de 6 luni. Mai mult, poți solicita alocații pentru copii sau alte indemnizații sociale din țara unde îți stabilești reședința.  

Cum moldovenii pot perfecta un pașaport românesc? 

Pentru ca să poți perfecta un pașaport românesc, este necesar să fii cetățean al României. Fiecare moldovean, rudele căruia au fost născute până la 28 iunie 1940 pe teritoriul României Mari (inclusiv actuala Republica Moldova), poate demara procedura de redobândire a cetățeniei române. Aceasta este un drept, stabilit prin Legea cetățeniei române nr.21/1991. 

Redobândirea cetățeniei române este un proces împărțit în etape și care durează în timp – până la 4-5 ani. Perfectarea pașaportului românesc este practic ultima etapă. Până atunci, prin ordinul Autorității Naționale pentru Cetățenie, îți este acordată cetățenia română. După emiterea ordinului ANC, este obligatorie depunerea jurământului de credință față de statul român și transcrierea actelor de stare civilă în registrele naționale ale României. Abia după ce sunt finalizați acești pași, persoana poate depune cererea pentru perfectarea pașaportului românesc. Procedura de perfectare a pașaportului românesc pentru moldoveni este similară cu cea existentă în raport cu românii nativi.  

Unde soliciți perfectarea pașaportului românesc? 

Există două opțiuni: poți depune cererea de perfectare a pașaportului la Consulatul României din țara unde ai reședința ori – în România, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. 

În ambele cazuri vei avea nevoie de programare online. La Consulate însă perioada de așteptare a unei programări poate dura mai multe luni, iar termenul legal de perfectare este de 45-60 de zile.  

În România, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, programarea se oferă la distanță de câteva zile, iar perioada de perfectare a unui pașaport românesc electronic simplu este de până la 15 zile.  

Actele necesare pentru obținerea unui pașaport românesc: 

  1. Certificatul de cetățenie română; 
  2. Certificatul de naștere românesc;    
  3. Certificatul de căsătorie românesc (după caz); 
  4. Buletinul de identitate moldovenesc (după caz); 
  5. Pașaportul expirat/care urmează să expire; 
  6. Dovada achitării taxei pentru pașaport (cu CNP-ul titularului pașaportului). 

De ce să apelezi la JustConsult când perfectezi pașaportul românesc? 

Condițiile de perfectare a unui pașaport românesc pentru moldoveni sunt similare cu cele existente pentru toți cetățenii români. Specificul acestui procedeu este că pentru a depune cererea de perfectare a pașaportului românesc este necesară deplasarea în România. În acest scop, trebuie să-ți asiguri transport tur-retur în ziua și ora la care ai fost programat, dar și în ziua în care trebuie să îl ridici.   

De asemenea, până la prezentare la ghișeu, trebuie achitată taxa oficială la bancă, poștă sau la Trezoreria de Stat. Iar rândurile, de obicei, sunt infernale.  

JustConsult se ocupă de toate procedurile birocratice, legate de perfectarea pașaportului românesc – programare, achitare a taxelor în avans, organizarea transportului, ridicarea actelor în baza procurii legalizate la notar.  

  • Oferim mentenanță la orice etapă de perfectare a actelor românești; 
  • Te programăm din timp la instituție; 
  • Achităm din timp taxele de stat, iar astfel nu mai trebuie să pierzi timp în cozi interminabile; 
  • Oferim garanții printr-un contract de prestare servicii; 
  • Oferim bon fiscal pentru fiecare taxă achitată; 
  • Îți oferim transport confortabil, de clasa business, pentru data și ziua în care ești programat. 

Dacă dorești ca JustConsult să-ți vină în ajutor și să te scutească de drumuri în plus, nervi și timp pierdut, atunci accesează site-ul companiei și completează formularul din dreapta paginii, iar noi te vom contacta.   

Pentru a primi o consultație imediată din partea specialistului companiei sună la numărul de telefon 022 10 50 80.  

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.