Partidul Democrat din Moldova a pregătit un pachet social de inițiative, a comunicat Filip

Partidul Democrat din Moldova a pregătit un pachet social de inițiative care va sta atât la baza negocierilor de formare a unei coaliții de guvernare, cât și a activității formațiunii în perioada următoare, dacă se va forma o alianță cu participarea democraților. Anunțul a fost făcut de către prim-vicepreședintele PDM, șeful fracțiunii democraților din Parlament, Pavel Filip, transmite stiridinmoldova.md cu referire la timpul.md.

„Întitulat „Pachetul social pentru Moldova”, acesta conține temele prioritare ale cetățenilor, așa cum le-au formulat în întâlnirile pe care le-am avut cu ei în campania electorală, dar și care apar pe primele locuri în sondajul de opinie, finalizat zilele trecute”, a declarat Pavel Filip. Acesta a precizat că majoritatea proiectelor incluse în Pachetul social al PDM au fost anunțate anterior de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc și sunt deja în proces de implementare.

„Obiectivul principal al Partidului Democrat, detaliat în „Pachetul social pentru Moldova”, este îmbunătățirea vieții oamenilor, prin salarii și pensii mai bune, noi facilități pentru procurarea locuințelor, sprijin pentru familii și o protecție socială mai puternică pentru cei defavorizați, dar și proiectele de infrastructură, de exemplu drumuri bune”, a continuat șeful fracțiunii democraților.

Pavel Filip a enumerat proiectele principale, puse la baza Pachetului social al PDM. Printre acestea se numără majorarea mărimii indemnizației unice la nașterea copilului de la 6303 lei până la 10000 lei.

„Este o majorare importantă, prin care vrem să încurajăm și să sprijinim familiile, iar pentru acest lucru va fi nevoie să modificăm câteva legi și cu cât mai repede vom avea o majoritate parlamentară și un Guvern deplin funcțional, cu atât mai repede vom putea aproba această inițiativă”, a continuat Filip.

În același context se înscrie și inițiativa de lansare a programului „Alocații lunare de stat pentru copii în Republica Moldova”. ”Vrem să instituim alocația lunară de stat pentru copii ca formă de ocrotire a Statului, acordată tuturor copiilor până la 18 ani, fără discriminare. Așa cum a anunțat anterior președintele partidului, Vlad Plahotniuc, alocația lunară de stat va constitui 200 de lei și va fi oferită suplimentar, pe lângă celelalte plăți sociale pe care le primesc astăzi copiii”, a venit cu detalii oficialul.

Printre prioritățile democraților se regăsește și grija pentru pensionari și persoanele aflate în dificultate. Aici este vorba, inclusiv, despre ajutorul de 600 de lei acordat anul trecut de Crăciun și indemnizația similară, oferită anul acesta de Paști, de care vor beneficia 610 mii de oameni.

„Vrem și în continuare să fim alături de acești oameni și de aceea am inclus în „Pachetul social pentru Moldova” inițiativa privind permanentizarea ajutorului de 600 lei oferit pensionarilor și beneficiarilor de alocații sociale în sumă de până la 2000 de lei lunar, de două ori pe an – prin urmare, cu ocazia sărbătorilor de Paști și de Crăciun”, a precizat Filip.

O altă modalitate de sprijin pentru persoane cu venituri mici va fi dublarea compensației pentru căldură, până la 700 lei și care va fi acordată pentru perioada noiembrie – martie. În prezent, de compensațiile pentru plata căldurii beneficiază circa 140.000 de familii.

Următoarea inițiativă ține de extinderea programului Prima Casă.

„În „Pachetul social pentru Moldova” venim și cu o noutate foarte importantă pentru o categorie mare de cetățeni – vom iniția programul „Prima Casă 4”, destinat angajaților din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensații de până la 50% din valoarea creditului pentru Prima Casă. Mărimea compensației va fi stabilită în funcție de salariul oficial, declarat de beneficiar. Astfel, dacă până în prezent, statul asigura garanția necesară pentru ca angajații din sectorul privat să poată beneficia de programul „Prima Casă”, după votarea programului „Prima Casă 4” aceștia ar urma să beneficieze și de compensarea de către stat a unei sume importante din costul locuinței”, a mai spus Pavel Filip.

„Pachetul social pentru Moldova” mai include ca priorități programul național pentru alimentarea cu apă a localităților, construirea sistemelor de canalizare, gestionarea deșeurilor solide, programul „Drumuri Bune 2”, care deja se află în implementare.

„Suntem gata să discutăm acest „Pachet social pentru Moldova” cu partidele interesate să participe la implementarea lui. Credem însă că este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârșit cât mai repede, toate partidele din Parlament să dea dovadă de maturitate și responsabilitate față de cetățeni, să dialogheze pe temele de interes prioritar pentru ei și să muncească pentru a le face viața mai bună”, a punctat prim-vicepreședintele PDM.

Pavel Filip a mai anunțat că Partidul Democrat își va intensifica în perioada următoare eforturile pentru a identifica parteneriatul politic, care să ajute Moldova să nu intre într-o criză politică și socială de durată, un parteneriat politic care să fie bazat pe așteptările și nevoile cetățenilor.

Amintim că un nou sondaj IMAS, făcut public astăzi, arată că majoritatea cetățenilor sunt împotriva alegerilor anticipate și vor ca politicienii ajunși în Parlament să se concentreze pe agenda socială. Printre prioritățile indicate de oameni se numără majorarea pensiilor și salariilor, acordarea ajutoarelor bătrânilor și nevoiașilor, creșterea, în general, a bunăstării sociale, crearea locurilor de muncă, reparația drumurilor, etc.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.