Particule metalice din acele folosite la tatuaje ar putea migra în organism

După cerneală, acele: o echipă internaţională de cercetători a arătat că particule metalice din acele utilizate la realizarea tatuajelor pot migra în organism, riscând să provoace alergii, transmite stiridinmoldova.md.

„Particule de crom şi nichel provenind din abraziunea acelor pentru tatuaje migrează către ganglionii limfatici”, afirmă echipa de cercetători într-un studiu publicat marţi în revista specializată Particle and Fiber Toxicology.

Nichelul şi cromul din aceste ace pot provoca reacţii de hipersensibilitate şi, ‘prin urmare, pot juca un rol în alergiile la tatuaje’.

Reacţiile adverse legate de această procedură au devenit obişnuite, au relevat autorii studiului.

Dacă pigmenţii folosiţi sunt menţionaţi cu regularitate pentru a explica alergiile la tatuaje, aceasta este prima dată când rolul acelor folosite la tatuare este de asemenea menţionat.

Nu are nimic de-a face cu o eventuală lipsă de igienă. Este un fenomen mecanic care există doar „atunci când cerneala de tatuaj conţine dioxid de titan (prezent în culorile vii ale tatuajelor precum verde, albastru sau roşu)”, însă nu „în cerneala neagră cu carbon”.

Potrivit lui Ines Schreiver, principalul autor al studiului, „impactul exact al tatuajelor asupra sănătăţii” nu poate fi încă măsurat. „Acestea sunt efecte pe termen lung care pot fi evaluate doar prin studii epidemiologice care monitorizează sănătatea a mii de oameni de-a lungul deceniilor”, a mai spus ea.

Echipa care a realizat acest studiu este condusă de cercetători de la Institutul Federal German de Evaluare a Riscurilor. De asemenea, din ea fac parte oameni de ştiinţă de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble şi de la mai multe institute şi universităţi germane.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.