Parlamentul European interzice folosirea plasticului de unică folosință începând cu 2021

Parlamentul European a decis: obiectele de unică folosinţă din pastic vor fi interzise din 2021, transmite stiridinmoldova.md.

Nu vor mai putea fi produse şi folosite paharele, farfuriile, tacâmurile şi nici măcar paiele pentru băuturi, dacă sunt din plastic.

Directiva se va aplica în toate ţările Uniunii Europene şi a primit 560 de voturi „pentru”. Au fost doar 35 de voturi „împotrivă” și 28 de abțineri.

Pe lista obiectelor interzise se mai află pungile şi recipientele pentru alimente. Nu se află PET-uri.

Pentru acestea a fost fixat un nou obiectiv de reciclare.

Statele membre vor trebui să colecteze 90% din recipientele pentru băuturi, până în 2029.

Lista produselor din plastic ce vor fi interzise în UE din 2021

– Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)

– Farfurii din plastic de unică folosință

– Paie din plastic

– Bețișoare de urechi din plastic

– Bețișoare din plastic pentru baloane

– Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat

„Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030. Mai mult, textul consolidează principiul „poluatorul plătește”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape. Reglementările prevăd de asemenea obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede”, se arată într-un comunicat al PE.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.