Oceanele au atins recorduri de căldură în 2018

Oceanele au atins recorduri de căldură în 2018, a avertizat joi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce priveşte riscurile asupra vieţii marine în contextul schimbărilor climatice, transmite stiridinmoldova.md.

ONU a indicat în februarie că perioada 2015-2018 a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor meteorologice.

Potrivit WMO, conţinutul termic al oceanelor a atins noi maxime în 2018 la adâncimi cuprinse între 0 şi 700 de metri (unde cele mai vechi înregistrări datează din 1955) şi între 0 şi 2.000 de metri (cele mai vechi înregistrări datând din 2005), „pulverizând recordurile din 2017”.

„Datele prezentate în acest raport sunt foarte îngrijorătoare. Ultimii patru ani sunt cei mai calzi înregistraţi vreodată, iar temperatura medie la suprafaţa globului în 2018 era cu circa 1 grad Celsius mai mare decât în epoca preindustrială”, a subliniat secretarul general ONU, Antonio Guterres, în declaraţia introductivă. „Nu mai este timp pentru tergiversare”, a adăugat acesta.

Peste 1.600 de decese au fost legate de valurile de căldură intensă şi de incendiile de pădure care au lovit Europa, Japonia şi Statele Unite, pagubele materiale apropiindu-se de cifra record de 24 miliarde dolari în aceste din urmă ţări. În India, statul Kerala, nu s-au mai produs ploi atât de abundente şi inundaţii devastatoare de aproape un secol.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.