La 29 noiembrie 2023, la inițiativa Asociației Civice “Institutul de Drept Constituțional”, condusă de Dumitru Pulbere (fost președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova) și a organizației “Republica”, sub președinția doctorului în istorie Anatolie Dubrovschi, a avut loc o masă rotundă intitulată “Republica Moldova: dezvoltare sau degradare?”.
Potrivit organizatorilor, principalul scop al evenimentului, la care au participat peste 50 de persoane, a fost discutarea situației socio-politice din republică după alegerile locale, precum și elaborarea abordărilor comune ale opoziției, în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale.
La lucrările mesei rotunde au participat al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, economiștii Vladimir Golovatiuc, Tatiana Iov, Veaceslav Ioniță, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, co-președintele Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, Nicolae Macovei, precum și reprezentanții a 20 de asociații civice. Rezultatele alegerilor locale au arătat o cerere ridicată în societatea moldovenească pentru o reconfigurare sistemică a organelor puterii de stat. Acest lucru impune, la rândul său, comunității de experți și societății civile elaborarea unui program comun de acțiuni pentru depășirea crizei sistemice în care se află republica.
În discursul său, directorul Centrului pentru Monitorizarea Respectării Drepturilor Cetățenilor, Tihon Zaraf, a subliniat că regimul de Stare de Urgență, existent de mai bine de 20 de luni, este un mecanism comod pentru echipa președintelui Maia Sandu de a uzurpa puterea în republică. Și, în ciuda declarațiilor că regimul de Stare de Urgență ar putea fi anulat la sfârșitul lui decembrie, în prezent, partidul de la putere nu oferă certitudine. Este necesară coordonarea eforturilor societății civile în acest sens și obținerea revocării stării de urgență.
Participanții au remarcat că după înfrângerea la alegerile locale, Partidul Acțiune și Solidaritate se orientează în primul rând către legitimitatea externă și sprijinul instituțiilor internaționale, mai mult decât spre încrederea propriilor cetățeni. Implementarea unei astfel de strategii va duce la continuarea degradării Republicii Moldova și, în final, la pierderea statalității și independenței.
Singura soluție pentru situația actuală este dialogul între diferitele organizații civice și politice, cu scopul de a elabora un program comun de acțiuni pentru viitoarele alegeri prezidențiale în Republica Moldova.
0 Comment