Muzeele din Moldova s-au alăturat evenimentului Nopții Europene a Muzeelor

Cea de-a XV-a ediție a Nopții Europene a Muzeelor se va desfășura pe 18 mai. Și în acest an, muzeele din Moldova s-au alăturat evenimentului și au pregătit un program cultural variat pentru a atrage cât mai mulți vizitatori. Evenimentele vor avea loc între orele 10.00 și 23.30, transmite stiridinmoldova.md.

Intrarea va fi liberă, cu excepția unor expoziții. Directorul Muzeului National de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a spus, pentru IPN, că în acest an Muzeul va aștepta vizitatorii la expoziția permanentă „Istorie și civilizație”, dar și la expoziția „Innovatic Fest Roboshow”. De asemenea, va fi vernisată expoziția de modă și stil, dar și o expoziție din vestigii din aur și argint. Începând cu ora 12.00, are loc lansarea de carte „Piese de giuvaergie antică din colecțiile Muzeului Național de Istorie”. Șirul evenimentelor va continua cu un concert de muzică de cameră, prezentare de film, dar și diverse ateliere pentru copii și maturi. Începând cu ora 20.30, va avea loc un concert nocturn în curtea muzeului.

Potrivit directorului Muzeului Național de Artă, Tudor Zbârnea, vizitatorii sunt așteptați la expoziția temporară „Bienala internațională de pictură Chișinău 2019”, care este și „o mișcare de promovare a tinerilor artiști”. Împreună cu Teatrul „Eugene Ionesco” a fost inițiat jocul „Dăm măștile jos!”. Acesta va începe la ora 22.00, iar învingătorii vor primi bilete la teatru. Iar în holul muzeului, doritorii vor putea să-și facă un desemn cu henna.

Petru Vicol, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a spus că pe 18 mai vor fi organizate trei expoziții, printre care și o expoziție cu peste o mie de fluturi de diverse culori și dimensiuni. În curtea muzeului va fi un program de teatru pentru copii. Începând cu ora 20.00, va avea loc un program de muzică tradițională și un spectacol cu lumini.

Pentru buna desfășurare a Nopții Europene a Muzeelor, între 18.00 și 24.00, transportul public va fi redirecționat de pe str. 31 August 1989, în perimetrul străzilor Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni şi A. Puşkin, iar accesul transportului privat în perimetrul acestor străzi va fi interzis.

În registrul național al muzeelor sunt 124 de muzee, 97 dintre acestea se subordonează autorităților locale, șapte – ministerului de profil. Cinci muzee sunt private.

Share this Post!

Related post

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.